Levaxin-situationen

Den 21a december informerade Takeda kring en restsituation rörande Levaxin 125 mikrogram, samt att problemet skulle vara löst till mitten av januari. Situationen har successivt förvärrats och den 4e januari meddelar Läkemedelsverket att det råder brist på 50, 75, 100 samt 125 mikrogram över hela landet. Läkemedelsverket uppmanar också landets apotek att ändra på styrkan för att få samma dos, utan nytt recept. Den 5e januari informerar Takeda att det skall komma ut leveranser av Levaxin under vecka 2 och 3.

Vad skall jag göra om Levaxin är slut på mitt apotek?

I första hand be apoteket ändra till annan styrka för att få samma dos eller uppsök annat apotek i ditt närområde, om inte annan styrka finns tillgänglig. För att hitta apotek som har tillgång på Levaxin använd denna länk: https://www.fass.se/LIF/result?query=levaxin&userType=2. Klicka på tex 25 mikrogram och välj “sök lagerstatus”.

I andra hand kan du vända dig till din läkare för att ändra receptet. Det alternativa preparat som finns att tillgå på landets apotek är i första hand Euthyrox. I andra hand kan man begära licensförskrivning av andra preparat inom EU, eller be om ett EU recept och beställa själv via nätet. I tex Finland så är det vanligaste preparatet Thyroxin från Orion.

Sköldkörtelförbundet har daglig kontakt med Läkemedelsverket, berörda läkemedelsbolag samt grossist för att säkerställa att situationen löses så smidigt som möjligt med minsta möjlig risk för att patienter skall stå utan sin medicin.

 

Länkar till Läkemedelsverket samt Takeda:

https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2018/Brist-pa-Levaxin/

https://www.takeda.com/sv-se/pressrum/pressmeddelanden-nyheter/levaxin-2018-01-05/

 

Levaxin-situationen i media:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fjarde-vanligaste-medicinen-svar-att-fa-tag-pa

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/jag-kan-inte-leva-utan-levaxinet

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VR1bPd/brist-pa-viktigt-lakemedel–skoldkortelpatienter-slar-larm

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wE8PLA

https://www.expressen.se/nyheter/mia-33-om-bristen-pa-levaxin-blir-sa-arg/