Hypertyreos – fakta

Hypertyreos betyder överskott av sköldkörtelhormon. Kroppen går på högvarv och man blir “utbränd”. Varje år insjuknar cirka 3000 personer i hypertyreos. Hypertyreos kallas också tyreotoxikos eller giftstruma.

Graves sjukdom

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är autoimmun sjukdom: Grave’s/Basedows sjukdom. En autoimmun sjukdom är när immunförsvaret inte fungerar som det ska och börjar attackera kroppens organ som om de inte hörde till kroppen. Vid hypertyreos bildar immunsystemet antikroppar mot sköldkörteln (TRAK), som liknar det TSH-hormon som utsöndras av hypofysen och stimulerar därför sköldkörteln att producera för mycket hormon. TRAK stimulerar sköldkörtelns TSH-receptorer. Ärftliga faktorer spelar in och det är vanligare att drabbas om man har det i familjen.

Toxisk knölstruma

En annan orsak till hypertyreos är toxisk knölstruma. Det är när vissa delar av sköldkörteln börjar producera hormon utan att vänta på signal från hypofysen (genom TSH-hormonet). Toxisk knölstruma är vanligare vid jodbrist.

Hypertyreos hos hypotyreospatienter

Patienter med autoimmun hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) kan ibland även ha perioder med för mycket sköldkörtelhormon, på grund av att den autoimmunt attackerade sköldkörteln inte fungerar som den ska.