SENAST UPPDATERAD: 25 JANUARI 2024

Saknar du ord i ordlistan? Tipsa oss på info@skoldkortelforbundet.se

Addisons sjukdom

En autoimmun sjukdom där binjurarna förstörs av antikroppar och inte kan producera tillräckligt med kortisol och aldosteron. Kallas också för binjurebarksinsufficiens.

Adenom

Godartad tumör i körtelvävnad.

Amiodaron

Jodrikt läkemedel som används för behandling av oregelbunden hjärtrytm. Amiodaron kan orsaka sköldkörtelproblem, både hypotyreos och hypertyreos.

Anaplastisk sköldkörtelcancer

En ovanlig men väldigt aggressiv form av sköldkörtelcancer som oftast drabbar äldre personer.

Antikropp

Protein som produceras av kroppens immunceller som försvar mot främmande ämnen, som bakterier, virus och parasiter. Ibland blir antikropparna förvirrade och attackerar kroppens egna vävnader, vilket orsakar autoimmun sjukdom.

Autoimmun sköldkörtelsjukdom

Orsakas av att kroppens immunförsvar bildar antikroppar som angriper sköldkörteln. Antikropparna kan antingen stimulera sköldkörteln (Graves sjukdom, hypertyreos) eller hämma sköldkörteln (Hashimotos sjukdom, hypotyreos).

Celiaki

En autoimmun sjukdom i tunntarmen som innebär att man inte tål gluten.

Central hypotyreos

En sällsynt orsak till hypotyreos där sköldkörteln är normal och problemet är otillräcklig TSH-utsöndring från hypofysen.

Eutyreoid

Normal sköldkörtelfunktion.

Follikulär sköldkörtelcancer

Den näst vanligaste typen av cancer i sköldkörteln.

Graves sjukdom

Vanligaste orsaken till hypertyreos. Orsakas av antikroppar som angriper sköldkörteln och gör så att den bildar för mycket sköldkörtelhormon. Kallas även för giftstruma.

Hashimotos sjukdom

Autoimmun kronisk inflammation i sköldkörteln, vanligaste orsaken till hypotyreos. Kallas även för kronisk lymfocytär tyreoidit.

Hypertyreos

Överfunktion i sköldkörteln med förhöjd koncentration av sköldkörtelhormoner i blodet.

Hypofys

En endokrin körtel som sitter under hjärnan och bildar hormoner som styr över hur kroppens övriga hormoner bildas. Hypofysen utsöndrar TSH för att kontrollera sköldkörtelfunktionen.

Hypokalcemi

Låg kalciumhalt i blodet. En komplikation vid sköldkörteloperationer som oftast är kortvarig och relativt lätt att behandla med aktivt vitamin D och kalktabletter. Obehandlat lågt kalcium förknippas med muskelryckningar eller kramper och kan i allvarliga fall orsaka kramper och/eller hjärtproblem.

Hypoparatyreoidism

Underfunktion av bisköldkörtlarna med låg nivå av parathormon (PTH) i blodet. Brist på PTH leder till kalciumbrist i kroppen. Ett sällsynt tillstånd som framför allt uppkommer efter operation av sköldkörteln – till exempel vid sköldkörtelcancer.

Hypotyreos

Underfunktion i sköldkörteln med brist på sköldkörtelhormoner i blodet.

Kalcitonin

Hormon som produceras i sköldkörteln. Hämmar nedbrytningen av benvävnad varvid kalciumkoncentrationen i blodet minskar, en motsatt effekt till paratyreoideahormon (PTH).

Kortisol

Hormon som bildas i binjurarna och påverkar bland annat ämnesomsättning och immunförsvar.

Levotyroxin (T4)

Syntetiskt framställt bioidentiskt T4 (tyroxin). Är den aktiva substansen i läkemedlen Levaxin, Euthyrox och Tirosintsol.

Liotyronin

Syntetiskt framställt bioidentiskt T3 (trijodtyronin). Är den aktiva substansen i läkemedlen Liothyronin och Cytomel (licenspreparat).

Myxödem

Ett tillstånd som kännetecknas av torra, vaxartade svullnader (ödem) med onormal ansamling av mukopolysackarider i huden och andra vävnader. Sjukdomen beror på en brist på sköldkörtelhormon. Huden runt ögonen och på kinderna blir uppsvälld, och ansiktet uttryckslöst, med svullen näsa och tjocka läppar.

Natural Desiccated Thyroid, NDT

Läkemedel som innehåller frystorkat sköldkörtelextrakt från gris.

Paratyreoidea = bisköldkörtel

Fyra små körtlar som sitter nära sköldkörteln.

Paratyreoideahormon = parathormon, PTH

Hormon från bisköldkörtlarna som i samverkan med D-vitamin reglerar kalciumhalten (kalkhalten) i blodet.

Reverserat T3, rT3

En spegelvänd inaktiv form av T3. Fungerar som en broms i ämnesomsättningen.

Struma

Förstorad sköldkörtel oavsett orsak. Sköldkörteln kan vara överaktiv, underaktiv eller ha normal funktion.

Trijodtyronin (T3)

Den aktiva formen av sköldkörtelhormon. Sköldkörteln producerar en liten andel T3, resten bildas genom så kallad dejodering av T4 i kroppens celler (en jodatom plockas bort från T4-molekylen).

Tyroxin (T4)

Det huvudsakliga hormonet som sköldkörteln producerar. Omvandlas i kroppens celler till T3 som är det aktiva hormonet.

Tyreoglobulin-antikroppar, TG-ak

Antikroppar riktade mot det protein (tyreoglobolin) i sköldkörtelns folliklar som utgör lagringsformen för hormonerna trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). Markör för autoimmun sköldkörtelsjukdom. Mindre vanlig än TPO-antikroppar.

Tyreoperoxidas-antikroppar, TPO-ak

Antikroppar riktade mot det enzym – tyreoperoxidas som tillverkar sköldkörtelhormon. Markör för autoimmun sköldkörtelsjukdom. Förekommer i förhöjda nivåer vid Hashimotos sjukdom och Graves sjukdom.

TSH-receptor-antikroppar, TR-ak, TRAK

Antikroppar riktade mot TSH-receptorn. Markör för autoimmun sköldkörtelsjukdom. Kan vara stimulerande eller blockerande. Förekommer i förhöjda nivåer vid Graves sjukdom och Hashimotos sjukdom (ca 10 % av fallen).

TSH = tyreoideastimulerande hormon

Ett protein som produceras i hypofysen och stimulerar bildning av trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) i sköldkörteln och insöndring (frisättning till blodet) av dessa hormoner. Kallas även för tyreotropin.

Tyreoidea = sköldkörtel

En fjärilsformad körtel i halsen som producerar hormoner som bland annat stimulerar ämnesomsättning, tillväxt och nervsystemets mognad.

Tyreoideahormoner

Gemensamt namn för de hormoner som bildas i sköldkörteln: trijodtyronin (T3), tyroxin (T4) och kalcitonin.

Tyreoidektomi

Avlägsnande av delar av sköldkörteln (tyreoidea), partiell tyreoidektomi, eller hela körteln, total tyreoidektomi, genom operation.

Tyreoidit

Inflammation i skölkörteln.