ADHD-medicinering och sköldkörtelhormonbehandling – Går det att kombinera?
Publicerad:
Har du fått höra att din medicin för ADHD inte passar att ta tillsammans med sköldkörtelhormoner? I teorin finns risk för krock men det har ännu inte visats i forskning att det faktiskt är så.
Det finns inga studier som pekar på att kombinationen ADHD-läkemedel och sköldkörtelhormonbehandling är farlig. Ändå finns det några saker att tänka på, och kombinationen kanske inte är lämplig för just dig om du har hjärt-kärlsjukdom, psykisk ohälsa eller är äldre.
Biverkningar liknar symtom
Särskilt i början av en behandling, eller vid dosökning, är ADHD-medicinering kopplat till biverkningar. De kan innebära symtom liknande de som för mycket eller för lite sköldkörtelhormon kan ge, till exempel:
- Mag-tarmbesvär,
- Nervositet och ångest,
- Depression,
- Suddigare syn,
- Förändrat blodtryck,
- Muskelvärk och
- Rastlöshet (1).
Både ADHD-behandling och för mycket eller för lite sköldkörtelhormoner ökar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet (2,3,4). Det kan leda till en ökad “stressnivå” i kroppen.
Både obalans i sköldkörtelhormoner och ADHD-läkemedel läkemedel påverkar också hjärnans kemi genom att de förändrar nivåer av de signalsubstanser vi är beroende av för att må bra. Det kan leda till förändringar i vårt psykiska välmående (5,6).
Enligt Janusmed som är en databas för att kontrollera interaktioner mellan läkemedel finns ingen interaktion registrerad mellan metylfenidat (vanligaste behandlingen vid ADHD) och vare sig levotyroxin (som finns i Levaxin, Eutyrox) eller liotyronin (Liothyronin). En interaktion mellan läkemedel kan till exempel innebära att ett läkemedel förstärker eller försvagar effekten av ett annat, eller att risken för biverkningar ökar när de tas samtidigt.
Risk för hjärt-kärlsjukdom
Har vi under lång tid ökad aktivitet i den stressande delen av vårt nervsystem riskerar vi att få påverkan på hjärta och kärl, eftersom de måste jobba hårdare (7).
Både ADHD-medicinering och för mycket eller för lite sköldkörtelhormon är var för sig kopplade till ökad risk för hjärtkärlsjukdom (8,9).
Därför finns det en teoretisk risk att kombinationen sköldkörtelsjukdom och ADHD-medicin påverkar hjärthälsan. Och har du redan högt blodtryck eller annan hjärt-kärlsjukdom, har hypertyreos eller är äldre finns ännu större anledning att vara försiktig. Men ännu finns inga studier publicerade som tyder på att riskerna skulle öka genom att kombinera dessa två läkemedel.
ADHD-behandling är generellt mer associerat med biverkningar och risker än behandling med sköldkörtelhormon (1,10). Men sambanden och framförallt risken för den enskilda patienten är inte tydliga.
Studier med patienter som får ADHD-behandling visar en koppling till risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdom (11) Samtidigt konstaterar andra studier, troligen tack vare bättre funktionsförmåga och minskad impulsivitet, en lägre risk att dö i förtid. (12). Därför understryker forskarna att fler studier kring till exempel kvinnors hälsa och fler långtidsstudier behövs (11).
Uppföljning av hjärt-kärlhälsa ändå viktigt
Även om det idag inte finns någon känd interaktion eller påverkan mellan ADHD-medicinering och sköldkörtelhormonbehandling är det ändå bra att diskutera behandling och uppföljning med din läkare.
Det står också i FASS, som ger information om läkemedel, att vid behandling med metylfenidat ska status för hjärta och kärl noggrant övervakas. Om du inte upplever att du får uppföljningar bör du efterfråga det.
Tänk också på psykiska hälsan
Både sköldkörtelsjukdom och ADHD är kopplat till en ökad risk för psykisk ohälsa (5,6). Då förstår du att det är extra viktigt att du tar hand om ditt välmående och är uppmärksam på om du får ökade psykiska symtom.
Eftersom det kan vara komplicerat att ha både ADHD och sköldkörtelsjukdom, är det idealiskt om du har en läkare som har kunskap om båda tillstånden. Tillsammans kan ni hitta en behandling som passar just dig – utifrån dina symtom, din sjukdomshistoria och hur olika läkemedel kan påverka varandra.
För dig som har ADHD och sköldkörtelsjukdom
- Det finns inga studier som tyder på att en kombination av behandling med sköldkörtelhormon och ADHD-medicin är farligt.
- Efterfråga prover och undersökningar för att fastställa att du har rätt behandling för din sköldkörtel – det kan minska till exempel trötthet, koncentrationssvårigheter eller nedstämdhet
- Rådgör med läkare om du ska påbörja samtidig behandling med sköldkörtelhormon och ADHD-läkemedel
- Du bör få en ordentlig genomgång av din hälsa för att bedöma om samtidig behandling är lämpligt
- Din läkare kan, baserat på din medicinska historia, bedöma att en kombination inte är lämplig – det gäller särskilt dig med hypertyreos eller hjärt-kärlsjukdom.
- Tänk på att nya eller förvärrade symtom kan vara biverkningar från läkemedel
- Dessa biverkningar inkluderar förändringar i din psykiska hälsa
- Var noga med att få uppföljningar av din hjärt-kärlhälsa
- Boktips! Åren går ADHD består – Att få sin diagnos som vuxen och åldras med ADHD av Lotta Borg Skoglund
Referenser
- https://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=20021101000335#side-effects
- KIZILCA Ö, et al The Effect of Methylphenidate Treatment on Heart Rate Variability and Cardiac Autonomic Functions in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Namik Kemal Med J. 2023 Mar;11(1):80-86.
- Bogdan C, et al. Hypothyroidism and Heart Rate Variability: Implications for Cardiac Autonomic Regulation. Diagnostics (Basel). 2024 Jun 14;14(12):1261
- Brusseau V, et al. Heart Rate Variability in Hyperthyroidism: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2022 Mar 18;19(6):3606.
- Lekurwale V, et al. Neuropsychiatric Manifestations of Thyroid Diseases. Cureus. 2023 Jan 20;15(1):e33987
- Nanda A, et al Adverse Effects of Stimulant Interventions for Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): A Comprehensive Systematic Review. Cureus. 2023 Sep 26;15(9):e45995.
- Fang SC, et al. Heart Rate Variability and Risk of All-Cause Death and Cardiovascular Events in Patients With Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Cohort Studies. Biol Res Nurs. 2020 Jan;22(1):45-56.
- Zhang L, et al. Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Medications and Long-Term Risk of Cardiovascular Diseases. JAMA Psychiatry. 2024;81(2):178–187. doi:10.1001/jamapsychiatry.2023.4294
- Udovcic M, et al Hypothyroidism and the Heart. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2017 Apr-Jun;13(2):55-59.
- https://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=20000407000102#side-effects
- Zhang L, et al. Risk of Cardiovascular Diseases Associated With Medications Used in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2022;5(11):e2243597.
- Li L, et al. ADHD Pharmacotherapy and Mortality in Individuals With ADHD. JAMA. 2024 Mar 12;331(10):850-860.
”Om jag fick drömma, då skulle jag önska att någon såg helheten istället för att man får gå till olika ställen och själv försöka lägga pusslet. Det skulle vara fantastiskt om det fanns någonstans dit vi som har problem med sköldkörteln kunde gå, där man verkligen kollade igenom allting. Jag tror att många hade kunnat må bättre om man såg helheten.”
Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »/Carro, 47, medlem sedan 2018