Artikel i Aftonbladet: ”Hormonsjuka nekas medicin – är för dyr”

På Aros husläkarmottagning i Uppsala har 40 patienter blivit av med sin livsnödvändiga medicin, NDT (naturligt sköldkörtelhormon), och samma sak sker på flera håll i landet, något som Sköldkörtelförbundet fått Aftonbladet att uppmärksamma:

”Naturligt sköldkörtelhormon är en nödvändig medicin för tusentals svenskar, främst kvinnor. Men flera läkare har nu slutat skriva ut medicinen, NDT, för att den är för dyr.
– När jag började med NDT fick jag tillbaka mitt liv. Nu är jag tillbaka på ruta ett igen, säger en av de drabbade, Maryam Svantesson.”

Till artikeln i sin helhet (kräver Aftonbladet Plus)

SKÖF:s ordförande Nadja Öström i artikeln:

”Men Nadja Öström, ordförande i Sköldkörtelförbundet är rätt säker på att det är pengarna som styr, i kombination med en stor okunskap hos många läkare om NDT. Hennes gissning är att man väljer att skriva ut det billigare preparatet Levaxin istället för NDT.

Men hon menar att läkarna biter sig i svansen.

– De tittar inte på helhetsbilden. Människor, framförallt kvinnor tvingas acceptera symtom som gör dem sjuka och förlorar många år där de ofta är långtidssjukskrivna. Det kallar jag inte en individanpassad vård som utlovas. Tack vare NDT har de kunnat återgå till arbetet igen. Om man haft en medicin som man mått bra på förstår jag inte varför man ska tvingas gå tillbaka till ett läkemedel som man uppenbarligen inte klarar av. Detta är ett enormt personligt lidande för den enskilde, säger hon och fortsätter:

– Tyvärr verkar detta vara en trend över landet. Risken är, när förskrivningen i Sverige stryps, att människor börjar leta på internet, vilket inte alls är bra eftersom man inte har en aning om vad burkarna innehåller.”

One comment on “Artikel i Aftonbladet: ”Hormonsjuka nekas medicin – är för dyr”

Comments are closed.