Laktosfria läkemedel och T4 och T3 på licens

Enligt den kunskap som finns idag ska personer med laktosintolerans klara av den lilla mängd laktos som finns i vissa läkemedel. Men alla är olika och vissa av oss är särskilt känsliga och kan då behöva utesluta all laktos.* Läkemedel med laktos kan undantagsvis innehålla spår av mjölkprotein, och bör därför undvikas också av mjölkproteinallergiker.

T4- och T3-preparat utan laktos är licenspreparat i Sverige. Licens är ett försäljningstillstånd till apotek att få sälja läkemedel som inte är godkända för försäljning i Sverige, och utfärdas (endast) för att tillgodose särskilda behov inom hälso- och sjukvården. Mer information om hur licensansökan går till rent praktiskt hittar du hos Läkemedelsverket.

Följande är information som delgivits av Läkemedelsverket via e-post (juli 2017):

De laktosfria T4-preparat (levotyroxin) som hittills (juli 2017) beviljats licens för, är:

  • L-Thyroxin Henning, tablett 25/50/75/100/150/175/200 mkg (Sanofi-Aventis Deutschland GmbH)
  • Eltroxin, tablett 50/100 mkg (ASPEN Europe GmbH / Aspen Pharma Trading Limited)
  • L-Thyrox HEXAL, tablett 50/75 mkg (Hexal AG)
  • L-Thyroxin AL, tablett 50 mkg (Aluid Pharma GmbH & Co. KG Germany)

De laktosfria T3-preparat (trijodtyronin) som hittills (juli 2017) beviljats licens för, är:

  • Cytomel, tablett 5 mkg (King Pharma Canada Ltd)**
  • Thybon Henning, tablett 20 mkg (Sanofi-Aventis Deutschland GmbH)
  • Liothyronine Sodium, tablett 5 mkg (Paddock Laboratories, Inc.)

Texten i parentes är tillståndsinnehavare, det vill säga innehavare av godkännande för försäljning av läkemedlet angett för respektive produkt. För information om tillverkare hänvisas till tillståndsinnehavaren (till exempel är Pfizer tillverkare av Cytomel).

* Janusinfo, Stockholms läns landsting skriver t ex: ”Laktos är ett vanligt fyllnadsmedel i tabletter och kapslar. Trots det behöver de flesta med laktosintolerans inte laktosfria läkemedel.” Och 1177: ”Laktos kan finnas som utfyllnadsmedel i läkemedel men det rör sig om så små mängder att det sällan innebär något problem.”

** Det finns två olika laboratorier i USA som tillverkar Cytomel (2018). Läkaren måste ange laboratorium i licensansökan. För det ena tar det cirka 60 dagar för apoteket att få hem medicinen och från och det andra cirka 3 dagar. Sigma Farm är det som går fort och Perrigo/Paddok tar tid.