Har du hört talas om mitokondrier?

Är mitokondrier lösningen på sköldkörtelgåtan!? Vem vet? Men ett är säkert, mitokondrier har ett stort inflytande på hur vi mår!

Metabolism = Ämnesomsättning = är grunden till livet. Ämnesomsättningen, processen när maten tas upp, omvandlas, bryts ner i kroppen och omsätts till energi – eller slaggprodukter som ska ut ur kroppen. Metabolism är det sammanfattande namnet på denna process.

Mitokondrier kallas för cellernas kraftverk, eftersom det är här näring och syre omvandlas till energimolekyler (ATP) som cellerna sedan kan använda. Allt vi gör – springer, tänker, pratar, andas och skriver – kräver energi. Mitokondriens centrala process, nedbrytning/förbränning, sker med hjälp av syre. Det är den aeroba metabolismen = andningskedjan. Antalet mitokondrier i cellen varierar kraftigt, från några få till flera hundra eller tusentals beroende på vilken typ av cell det är.

Metabolismen styrs av flera överordnade och samordnade organsystem och processer. Där sköldkörtelnär ett av dessa organsystem med sin produktion av ämnessättningshormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) som reglerar ämnesomsättningens hastighet.

Matspjälkningen bryter ner näringsämnen i maten så näringen kan tas upp av blodet. Hjärt-och kärlsystemet förser cellerna med syre och ämnesomsättningshormoner medan exkretion/utsöndringsprocessen i mag-tarmsystemet avlägsnar slaggprodukter och absorberar näring.

Jag kan bara konstatera, att jag under skrivprocessen om mitokondrier har insett, att jag behöver se över min kost för att skapa de bästa förutsättningarna just för mig.

Vid pennan: Lena Gårdh-Sjöman

Källor:
Mitosverige.org
Wikipedia.org
Ne.se

One comment on “Har du hört talas om mitokondrier?

Comments are closed.