Detta har hänt: Föreningen har fått många mejl från sköldkörtelsjuka som berättar om försämrad hälsa pga vissa batcher (tillverkningssats) med Liothyronin. I berättelserna har de drabbade förlorat jobb, blivit sjukskrivna, fått svåra kognitiva problem, gått upp i vikt, tappat hår, fått hjärtproblem, sänkt kroppstemperatur m.m. Vår högsta prioritet är att representera alla drabbade patienter vid kontakter med sjukvård, myndigheter, läkemedelsföretag m.fl. och försöka få en klarhet i vad som hänt. Sköldkörtelföreningen är djupt oroad över att så många sköldkörtelsjuka fått försämrad hälsa när de medicinerat vissa batcher med Liothyronin och vi tar detta problem på högsta allvar. Vi känner med alla patienter och är väldigt ledsna för att vår patientgrupp blivit så hårt drabbad.
Detta har föreningen gjort: Vi har haft ett möte med Takeda och delgivit dem patientberättelser muntligen. Vi har vid samtalet behandlat berättelserna med högsta sekretess och endast återberättat symtom och ej röjt uppgifter som på ngt sätt kan avslöja en persons identitet. Detta för att visa att problemet inte är påhittat utan för att tydliggöra minskad symtomlindring och konsekvenser av detta.
Nedan svar från Läkemedelsverket på de vanligaste frågorna från medlemmar:
Var ska man uppge batchnumret i biverkningsrapporten?
Läkemedelsverkets svar: Konsumentrapport om misstänkt biverkan av läkemedel och/eller naturläkemedel är en blankett som finns att hämta på Läkemedelsverkets hemsida. I fält 23 i blanketten ska dosering och batchnummer anges. Rapporten skickas utskriven per post till Läkemedelsverket, Enheten för läkemedelssäkerhet.
Info från Sköldkörtelföreningen: OBS! Om du rapporterar via nätet/e-tjänsten – glöm inte att uppge det mycket viktiga batchnumret i ruta 20 eller 21 (läkemedlets namn och styrka) = så att det tydligt framgår att det är utebliven effekt på en specifik batch och inte fel på medicinen generellt.
Är det viktigt att rapportera utebliven effekt av min medicin? Gör min biverkningsrapport någon nytta och hur gynnar det mig?
Läkemedelsverkets svar: På Läkemedelsverkets hemsida finns information om hur man som konsument/patient enkelt kan rapportera misstänkta biverkningar. Där återfinns också länkar till information om varför det är viktigt att rapportera och på vilket sätt myndigheten använder biverkningsrapporterna i den löpande övervakningen av marknadsförda läkemedel.
Biverkningar och reklamationer av läkemedel?
Läkemedelsverket vill att fler rapporterar biverkningar
Vad händer med den reklamation jag gjort till Takeda, får Läkemedelsverket tillgång till den?
Läkemedelverkets svar: Läkemedelsverket har tillgång till reklamationer av Liothyronin från Takeda.
Vårt budskap: