Emma Bränn: ”Var extra uppmärksam på nedstämdhet vid graviditeten”
Publicerad:
Graviditet är en omvälvande tid hormonellt och för immunförsvaret, särskilt för dig med sköldkörtelsjukdom. Många upplever som ett resultat av det förändringar i sitt psykiska välmående. Forskaren Emma Bränn förklarar hur det hänger ihop.
Som vi tidigare rapporterat om har forskare vid Karolinska Institutet, med hjälp av data från över 800 000 graviditeter, visat att det finns ett tydligt samband mellan autoimmuna sjukdomar och förlossningsdepression.
Kvinnor med autoimmuna sjukdomar har cirka 30 % högre risk att drabbas av depression under graviditet eller efter förlossning.
Har du tidigare haft en förlossningsdepression ökar risken med 30 % att senare utveckla en autoimmun sjukdom
Om du inte känner igen dig som att du har en autoimmun sjukdom är det bra att känna till att 90 procent av all hypotyreos är orsakad av att immunförsvaret attackerar sköldkörteln (sjukdomen heterHashimotos tyreoidit). Likdant att 80 procent av all hypertyreos orsakad av att immunförsvaret attackerar sköldkörteln (sjukdomen heterGraves sjukdom).
Inflammation gemensam nämnare
Emma Bränn, forskare vid Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet och studiens förstaförfattare säger att det inte är något nytt att immunförsvaret spelar en roll vid depression:
— Det finns både symptomlikheter mellan sjukdomar som aktiverar immunförsvaret och depression, samt specifika molekylära vägar som aktiveras av immunsystemet. Under den perinatala perioden genomgår kvinnans kropp stora förändringar i immunsystemet. Vi antog därför att autoimmuna sjukdomar kan vara kopplade till perinatal depression. Detta har också bekräftats i tidigare studier, men inte i den omfattning som vi har undersökt i denna artikel.
Den gemensamma nämnaren för förlossningsdepression och autoimmun sjukdom är inflammation. Emma Bränn ger ett exempel på hur inflammation kan främja depression.
— Forskare har upptäckt förhöjda nivåer av proinflammatoriska markörer hos deprimerade personer och identifierat molekylära vägar som kopplar samman dessa tillstånd. Ett exempel är enzymet IDO, som aktiveras av immunförsvaret och omsätter en molekyl som senare blir serotonin, en viktig neurotransmittor för välbefinnandet. Aktiveringen av IDO minskar därför serotoninnivåerna i hjärnan.
En graviditet är en stor press på immunförsvaret och den som redan har ett immunförsvar i obalans, med ökad inflammation, riskerar att få nya eller svårare symtom.
Immunförsvarets balansgång vid graviditet
Graviditeten är en väldigt speciell period i en människas liv eftersom vi bär på en annan människa. Det här är något immunförsvaret normalt vill göra sig av med – tänk bara på vad som kan hända vid en organtransplantation. Men hormonerna och förändringar i immunförsvar under graviditeten gör att kvinnan normalt sett tolererar fostret.
— Under graviditeten måste kvinnan både försvara sig mot skadliga bakterier och virus och samtidigt undvika att stöta bort fostret, som till hälften inte är hon själv, vilket kräver en anpassning av immunförsvaret. Personer med autoimmuna sjukdomar kan ha en obalans i immunförsvaret redan före graviditeten, vilket kan bidra till den ökade risken för förlossningsdepression som vi ser i vår studie.
Å andra sidan kan depression under denna immunologiska omvandling av graviditeten förändra immunsvaret och därmed öka risken för framtida autoimmuna sjukdomar. Vi tycker det vore bra för patienterna att känna till dessa samband och den möjliga ökade risken, men dessa teorier behöver utvärderas ytterligare forskning, berättar Emma Bränn.
Att tänka på som patient
Vad kan du då tänka på som patient? Emma Bränn påpekar att hon inte träffar patienter och inte kan ge medinsk rådgivning, men vill ändå skicka med något för alla gravida med sköldkörtelsjukdom att ha i åtanke:
— Jag skulle vilja uppmana alla med autoimmun sjukdom att vara lite extra observanta för symptom av depression under och efter en graviditet. Det finns hjälp att få, och desto tidigare i sjukdomsförloppet man får hjälp desto bättre, avslutar hon.
”Jag tycker man ska bli medlem för att öka sina kunskaper, så man kan vara mer direkt med läkaren. Till exempel vad man vill ha för typ av hjälp, vilka prover man skulle vilja ha tagna och varför.”