Sköldkörtelförbundets röst stärks i styrelsen för Funktionsrätt Sverige
Publicerad:
Under Funktionsrätt Sveriges kongress 14 maj 2025 valdes Sköldkörtelförbundets ordförande Anna Bergkvist in i organisationens styrelse. Det innebär att personer med sköldkörtelsjukdom nu får en starkare röst inom paraplyorganisationen som samlar över 50 medlemsförbund inom funktionsrättsrörelsen. Valet skedde i samband med att kongressen samlade representanter från hela landet för att fatta beslut om framtida inriktning och prioriteringar.
Att få en plats i styrelsen för Funktionsrätt Sverige är en viktig milstolpe för Sköldkörtelförbundet. Det stärker möjligheten att påverka frågor som berör våra medlemmars livsvillkor, inte minst inom sjukvård, arbetsliv och samhällsplanering. I ett första uttalande säger Anna Bergkvist:
– Jag är väldigt hedrad över att ha fått förtroendet att vara en del av styrelsen. Det är ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att bidra med perspektivet från personer med sköldkörtelsjukdom. Vi har mycket att tillföra i frågor som rör jämlik hälsa, arbetslivets tillgänglighet och rätten till stöd i vardagen.
Två motioner från Sköldkörtelförbundet behandlades
Förbundet var även aktivt på kongressen genom att lämna in två motioner: en om arbetsmarknadsfrågor och en om miljö- och klimatperspektivet inom funktionsrättsrörelsen.
Motion 6 handlade om att Funktionsrätt Sverige bör ta fram en strategi för att synliggöra sitt arbete inom arbetsmarknadsområdet. Sköldkörtelförbundet lyfte att mycket arbete görs i de interna arbetsgrupperna, men att det sällan syns utåt, trots att flera insatser lett till framgångar. Förbundet ville att dessa frågor skulle prioriteras tydligare i det externa kommunikationsarbetet. Det är tydligt att styrelsen för Funktionsrätt Sverige arbetat i motionens anda sedan vi skickade in den och vi nöjde oss därmed styrelsens besvarad.
Motion 7 handlade om att återinföra ett tydligt mål för miljö- och klimatfrågor i Funktionsrätt Sveriges intressepolitiska program. Sköldkörtelförbundet betonade att klimatförändringarnas effekter som värmeböljor, luftföroreningar och översvämningar, ofta slår särskilt hårt mot personer med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Därför måste funktionsrättsperspektivet integreras i omställningen redan från början. Förbundet pekade också på att flera andra organisationer inom civilsamhället växlar upp sitt arbete på området, medan Funktionsrätt Sverige tonat ner sitt engagemang. Här fick Sköldkörtelförbundet bifall efter en längre debatt där flera andra förbund tog ton och tackade oss för att vi lyft frågan.
– Vi är glada att motionen om klimatfrågan fick kongressens stöd. Det är en seger inte bara för oss, utan för hela rörelsen. Miljö och klimat är inte separata frågor, de är grundläggande för ett rättvist samhälle, säger Anna Bergkvist.
Ett ökat inflytande i rätt tid
Kongressen ägde rum i ett läge där funktionsrättsrörelsen står inför stora utmaningar. Den svenska regeringen har nyligen granskats av FN:s funktionsrättskommitté, och inom flera områden, inte minst krisberedskap och arbetsliv, krävs kraftfullare insatser för att rättigheter ska bli verklighet. Att Sköldkörtelförbundet nu får en plats i styrelsen innebär både ett erkännande och ett ansvar.
Vi kommer fortsatt driva frågor om jämlik vård, möjlighet till arbete och bättre kunskap om hur sköldkörtelsjukdom påverkar människors vardag. Samtidigt vill vi bidra till att hela funktionsrättsrörelsen står stark i arbetet för ett mer inkluderande samhälle.
”Jag är medlem för att förbundet ska kunna fortsätta driva frågan att sköldkörtelsjukdom ska uppmärksammas mer. Jag tror att man måste ha ett förbund eller något större för att synas och uppmärksamma sjukdomen.”