Överenskommelsen kallas ”En personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa och inriktning för vård och behandling av sällsynta hälsotillstånd 2025”. Inom fokusområdet ”Utveckling av hälso- och sjukvård som rör flickors och kvinnors hälsa inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och sjukdomar som främst drabbar kvinnor” nämns sköldkörtelproblematik tillsammans med migrän, endometrios, lipödem, klimakteriebesvär och kvinnors sexuella samt reproduktiva hälsa.
I uppdraget står följande:
”Medel får användas för att skapa tydliga vårdkedjor och remissvägar för olika prioriterade tillstånd och sjukdomar som främst drabbar flickor och kvinnor t.ex. migrän, endometrios, lipödem, klimakteriebesvär, sköldkörtelproblematik samt kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. I detta kan ingå att tydliggöra roller, ansvar och processer samt att ta fram och tillhandahålla lättillgänglig och målgruppsanpassad information för flickor och kvinnor om olika sökvägar i vården. Medel får även användas för att utveckla kunskapen hos hälso- och sjukvårdspersonalen om diagnosticering, vård och behandling av tillstånd och sjukdomar som drabbar flickor och kvinnor. Det kan även handla om hälsofrämjande och förebyggande insatser.”
Följt av:
”Regionerna ska redovisa: Vilka insatser som har vidtagits för att utveckla vårdkedjor med tydliga remissvägar för samt öka kompetensen om sjukdomar och tillstånd som främst drabbar flickor och kvinnor och som är av relevans för flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa.”
Sköldkörtelförbundet har varit i dialog med Socialstyrelsen och betonat vikten av att inkludera sköldkörtelsjukdomar i satsningarna, eftersom det är något som främst drabbar kvinnor men ofta förbises i dessa sammanhang. Vi är glada över att sköldkörtelproblematik inkluderas i överenskommelsen då det innebär ett steg i rätt riktning för bättre diagnostisering och behandling av kvinnor med sköldkörtelsjukdom, men också en mer jämställd vård!
– Uppdraget är tydligt till regionerna och vi står redo att bistå med vår kunskap, kompetens och samlad erfarenhet hos patienterna för att bidra till utvecklingen av tydliga vårdkedjor och lättillgänglig och målgruppsanpassad patientinformation, säger Anna Bergkvist, förbundsordförande.
”Jag känner att det här inte tas på allvar för att det är en kvinnosjukdom. Det har forskats för lite om den. När jag ser tillbaka på när jag först blev sjuk för ungefär tio år sedan känns det som att utvecklingen har gått åt rätt håll, men det finns fortfarande så mycket att göra. Det här förbundet behövs för att vara en röst för vår sak.”