Ingen ska behöva vara ensam med sin oro och sjukdom

Nära en halv miljon människor i Sverige har en sköldkörteldiagnos. 80% är kvinnor. På senare år har en kraftig ökning bland män blivit känd. Många mår inte bra. Som medlem i Sköldkörtelförbundet kan du som är drabbad eller är anhörig få råd och stöd. Vi skapar möten och forum för medlemmar, där vi hjälper varandra till friskare liv genom erfarenhetsutbyte.

250 kronor om året ger dig mycket

location_on

Hitta en förening nära dig

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.

Gävleborgs län

Visa förening

Hallands län

Visa förening

Jämtlands län

Visa förening

Jönköpings län

Visa förening

Kalmar län

Visa förening

Skåne län

Visa förening

Stockholms län

Visa förening

Värmlands län

Visa förening

Västerbottens län

Visa förening

Västra Götalands län

Visa förening

Örebro län

Visa förening

Östergötlands län

Visa förening

För medlemmar

Glömt ditt lösenord?

Tryck på ”Skapa lösenord / Glömt lösenord” under inloggningsrutan och skriv in din e-postadress, så kan du enkelt skapa ett nytt lösenord.

Uppdatera dina uppgifter (e-postadress, postadress)

Så här gör du för att ändra dina uppgifter:

1. Logga in på Mina sidor.

2. Välj fliken “Min profil”.

3. Ändra dina uppgifter och tryck på “Spara”.

Klart!

Glöm inte att logga ut (tryck på “Logga ut” långt ner på sidan).

Vill du hellre att vi ändrar adressen åt dig? Skicka ett mejl till medlemsregister@skoldkortelforbundet.se så löser vi det!

Förnya ditt medlemskap på Mina sidor

Mina sidor kan du som redan är medlem betala din faktura och på så vis förnya ditt medlemskap.

Fortsätt göra skillnad! Så förnyar du ditt medlemskap

När ett nytt år börjar närma sig och det är dags att förnya ditt medlemskap, får du ett mejl från oss. För att fortsätta vara medlem kan du antingen använda fakturan som kommer i mejlet, eller fakturan som samtidigt läggs upp på Mina sidor. På Mina sidor kan du även betala med Swish eller kort.

Kontakt

För frågor som rör ditt medlemskap, kontakta: medlemsregister@skoldkortelforbundet.se

Medlemskapet gäller per kalenderår (1 januari–31 december). Blir du medlem efter den 1 september gäller ditt medlemskap även året efter. Nedre åldersgräns för medlemskap är 13 år.

Medlemsavgiften är 250 kr per år (68 öre per dag). Du kan också betala för tre år i taget: 650 kr, och då spara 100 kr. För en familjemedlem betalar du 10 kr.

Sköldkörtelförbundet är en samlad röst för för dig som lever med sköldkörtelsjukdom eller är närstående till någon med sköldkörtelsjukdom – och ju fler medlemmar vi är, desto starkare blir vår röst.

 • Som medlem får du mer än gärna lägga till en eller flera familjemedlemmar, och betalar då 10 kr per familjemedlem.
 • När du lägger till en familjemedlem behöver du ha ditt medlemsnummer tillhands. Det hittar du på en tidigare faktura eller kvitto du fått från oss, antingen i din e-post eller på Mina sidor. Du kan också mejla till medlemsregister@skoldkortelforbundet.se för att få ditt medlemsnummer.
 • En familjemedlem kan också lägga till sig själv – det enda hen behöver är huvudmedlemmens namn och medlemsnummer.
 • Som familjemedlem räknas en person som tillhör samma familj, men det finns inget krav på att man bor på samma adress. Nedre åldersgräns för medlemskap är 13 år.
 • Familjemedlemskap är alltid kopplat till huvudmedlemmen (registreras på huvudmedlemmens postadress och faktureras till huvudmedlemmen från och med år två).
 • Familjemedlemmen har samma rättigheter och förmåner som en huvudmedlem, familjemedlemmen har rösträtt och får e-postutskick från förbundet till sin registrerade e-postadress.

Så här gör du för att lägga till en familjemedlem

 1. Skriv in familjemedlemmens uppgifter i Bli medlem-formuläret.
 2. I fältet “Medlemskap” väljer du “Familjemedlem (10 kr)”.
 3. Nu kommer två nya fält att dyka upp, i dessa fyller du i huvudmedlemmens namn och medlemsnummer.
 4. När du fyllt i alla fält trycker du på “Bli medlem”. Klart!

Om du vill lägga till flera familjemedlemmar gör du om samma sak igen.
 

Lägg till en familjemedlem och gör Sköldkörtelförbundets röst starkare »

 

Lär dig mer om sköldkörteln, hormonerna och kroppen! Här hittar du Sköldkörtelförbundets populära webbinarier och filmade föreläsningar.

Stöd förbundets viktiga arbete genom att bli medlem här!

Vardagsförändringar

Sköldkörtelsjukdomar kan påverka vardagen på många sätt, men genom att göra små, medvetna förändringar kan man ta tillbaka makten över sitt liv. Det viktigaste är en korrekt inställd medicinsk behandling, men därefter kan vi göra mer. Sandra Klasson, en arbetsterapeut, har presenterat flera strategier och tips för att hantera vardagen bättre för de som lever med sköldkörtelsjukdom.

Se hela föreläsningen här.

Läs en sammanfattning av föreläsningen här.

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Känslohantering

Sofia Eithun Rönning föreläste i samband med internationella sköldkörteldagen 2024 om hur man hanterar de psykiska och praktiska utmaningar som följer med en sköldkörtelsjukdom.

Se hela föreläsningen här.

Läs en sammanfattning av föreläsningen här.

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörtelhälsa och kost

Anna Hamilton, dietist, delar med sig av sin kunskap kring kopplingar mat, näring och sköldkörtel. Anna driver den privata dietistmottagningen Foodformation med fokus på kvinnohälsa. Många av hennes patienter har besvär med sköldkörteln, då särskilt hypotyreos. Vill du veta vad du själv kan göra kring mat och näring? Hur ser den senaste forskningen ut kring mat och näring kopplat till sköldkörteln? Anna Hamilton är en uppskattad föreläsare som föreläser för både företag och elitidrottsföreningar.

Se webbinariet med Anna Hamilton här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörtelhälsa genom förklimakteriet och klimakteriet

Är du nyfiken på hur en funktionsmedicinsk endokrinolog behandlar sköldkörteln när du är i förklimakteriet eller klimakteriet? Lyssna på när Cecilia Tibell berättar hur hon ser på behandling och livsstil när dina kvinnliga hormoner förändras och åker berg-och-dalbana.

Se webbinariet med Cecilia Tibell här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sexualitet och när det inte blir som en vill

Kalle Norwald, sexologen känd från ”Gift vid första ögonkastet”, går igenom vad lust egentligen är och hur man kan resonera när man inte mår bra men ändå vill vara sexuellt aktiv.

Se webbinariet med Kalle Norwald här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Hjärntrötthet och sköldkörteln – när tröttheten inte går att vila bort

Långvarig trötthet är tyvärr alltför vanligt när vi får sköldkörtelproblem, både vid hypotyreos och hypertyreos. Inte nog med att orkeslöshet kan drabba kroppen och vi orkar mindre fysiskt, kämpar många av oss med hjärntrötthet – kanske utan att vi ens vet om det? I korthet är det när hjärnan även av saker som vi förut lätt klarade av blir trött och vila hjälper, men botar inte tröttheten. – Hjärntröttheten hamnar ofta vid sidan av huvuddiagnosen men många beskriver ändå att det är den som mest påverkar vardagen, säger Birgitta Johansson specialist i neurofysiologi vid Rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vad är hjärntrötthet och vad kan du göra om du är drabbad?

Se webbinariet med Birgitta Johansson här

Fråga endokrinologen och näringsterapeuten om sköldkörteln

Vad vi stoppar i oss och hur vi lever spelar stor roll för hur vi med sköldkörtelsjukdom mår. Lyssna på Cecilia Tibell, endokrinolog som driver den funktionsmedicinska kliniken Integrativa Kliniken och Maria Karlsson, näringsterapeut på Stockholm Nutrition.

Se webbinariet med Cecilia Tibell här

Fortfarande symtom efter hypertyreos? – Behandling och livsstil med funktionsmedicin

Är du nyfiken på hur en funktionsmedicinsk endokrinolog behandlar hypertyreos? Lyssna på när Cecilia Tibell berättar hur en skräddarsydd behandling och livsstil vid hypertyreos skapas. Samtalet leds av Katarina Fornander, författare och journalist inom medicin och hälsa. Webbinariet tar bland annat upp:

 • Hur kan du komma tillrätta med bestående trötthet och sänkt livskvalitet efter hypertyreos?
 • Återfall – går de att förebygga och vilka är alternativen om sjukdomen kommer tillbaka?
 • Graves ögonsjukdom – Hur lindras symtomen mest effektivt?
 • Hur hanterar du oron för återfall och ögonsjukdom bäst?
 • Vad kan du göra om du inte nöjd med din behandling idag?
 • Hur anpassas livsstilen och vad är mest effektivt att börja med enligt Cecilias erfarenhet?

Se webbinariet med Cecilia Tibell här

Funktionsmedicin för individanpassad vård vid hypotyreos

Cecilia Tibell är endokrinolog och driver den funktionsmedicinska kliniken Integrativa Kliniken. Är du nyfiken på hur det är att besöka en funktionsmedicinsk läkare? Lyssna på när Cecilia Tibell berättar hur en skräddarsydd behandling och livsstil vid hypotyreos skapas.

Samtalet leds av Katarina Fornander, författare och journalist inom medicin och hälsa. Webbinaret fokuserar på underfunktion i sköldkörteln men även överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos) kommer beröras.

 • Vilka är behandlingsalternativen?
 • För vem passar de bäst?
 • Vilka prover bör tas och hur ska de tolkas?
 • Hur anpassas livsstilen och vad är mest effektivt att börja med enligt Cecilias erfarenhet?
 • Vad kan du göra om alla värden ser bra ut men du ändå inte mår bra?
 • Målet med behandlingen – vad är rimligt? Hur lång tid tar det att nå dit? Vem passar funktionsmedicin för?

Se webbinariet med Cecilia Tibell här

Kost och sköldkörtelhälsa

Webbinaruim med Anna Sundin, lic. kostrådgivare och specialiserad inom sköldkörtelhälsa på Medicheck och sedan många år volontär för förbundet.

Varför är kosten så viktig för den som har en sköldkörtelsjukdom? Kroppen kan liknas vid en motor, och en motor behöver bränsle av hög kvalitet för att fungera bra. Sköldkörtelhormonerna och ämnesomsättningen är viktiga delar i kroppens motor.

När vi har sköldkörtelsjukdom är vår ämnesomsättning nedsatt är även vårt matsmältningssystem försvagat. Då är valet av näringsrik och lättsmält kost otroligt viktigt för oss med sköldkörtelsjukdom, berättar Anna Sundin.

I detta webbinarium delar Anna med sig av sina bästa tips!

Se webbinariet med Anna Sundin här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Den dolda folksjukdomen som driver bort kvinnor från arbetsmarknaden

Seminarium i Almedalen 5 juli 2018 anordnat av Sköldkörtelförbundet, Dagens Medicin Agenda och Netdoktor.

Underfunktion i sköldkörteln är en växande folksjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. I dag är 45 000 sköldkörtelpatienter så sjuka att de inte längre kan arbeta. Med rätt vård skulle fler få tillbaka sin hälsa och kunna arbeta. Vad kan vården göra för att minska lidandet och de växande sjuktalen bland sköldkörtelsjuka?

Medverkande: Anders Palm, ordförande, Sköldkörtelförbundet, Catharina Bråkenhielm, ledamot, (S), Socialutskottet, Kerstin Brismar, professor, Karolinska institutet, Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd, (M) Stockholms läns landsting, Hans Winberg, generalsekreterare, Leading Healthcare, Mikael Nestius, moderator, vd, Bonnier Business Media.

Se inledningen här

Se fortsättningen här

Kost och livsstil för minskade symtom

Föreläsning med med Karl Hultén från Sköldkörteldagen 2018.

Kan du minska dina symtom och uppnå högre livskvalitet genom att ändra din kost och din livsstil? I den här föreläsningen berättar Karl Hultén, biomedicinare och författare, om kopplingen mellan tarmhälsa och uppkomsten av autoimmuna sjukdomar. Han presenterar också ett program för kost och livsstil, som har hjälpt tusentals personer att återvinna hälsan.

Det autoimmuna protokollet (AIP) blir allt mer populärt och har hjälpt personer med olika autoimmuna tillstånd, där autoimmun sköldkörtelsjukdom är den största gruppen. Upplägget innehåller också specialanpassningar till sköldkörtelsjukdom samt steg för individanpassning, det vill säga att hitta den kost som passar bäst för individen.

Läs mer om Karl Hultén här

Se föreläsningen med Karl Hultén här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Ny svensk sköldkörtelforskning

Föreläsning med endokrinolog Stefan Sjöberg från Sköldkörteldagen 2018.

Stefan Sjöberg, docent och specialist i endokrinologi, och hans kollegor är nu klara med en första analys i den studie av 25 obehandlade patienter med mild hypotyreos, som jämförts med 25 åldersmatchade, friska kontroller.

Analysen visar att de obehandlade patienter med mild hypotyreos som har högre andel fritt T4 i ryggmärgsvätskan jämfört med blodet, har en bättre rapporterad allmän hälsa (enligt frågeformulär och mått på QoL, livskvalitet). Enligt studien finns alltså en statistiskt signifikant korrelation mellan hälsan och T4-värdet i ryggmärgsvätskan – en korrelation som inte finns blodet. Stefan kommer att berätta om dessa spännande fynd och vad de kan vara tecken på, samt vad forskargruppen håller på att titta på just nu och i framtiden.

Se föreläsningen med Stefan Sjöberg här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Funktionsmedicinskt perspektiv på sköldkörtelsjukdom

Föreläsning med Peter Martin, specialistläkare i allmänmedicin från Sköldkörteldagen 2018.

Läkaren Peter Martin berättar hur man inom funktionsmedicin strävar efter att hitta de underliggande orsakerna till autoimmunitet och hur man kan få patientens biokemi, tarmflora och immunsystem i balans igen.

Inom funktionsmedicin fokuserar man inte på att dämpa sjukdomssymtom, utan istället på att hitta de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa. Man utgår från att kroppen har en stor självläkande förmåga om den bara ges rätt förutsättningar, och det får den, förenklat, genom att man hos patienten ”tar bort dåliga saker” som hindrar läkning och istället ”tillför bra saker”.

Funktionsmedicin är inte ”alternativmedicin” utan en vetenskapsbaserad utveckling av skolmedicinen där man bättre kan hantera komplexa kroniska sjukdomar och symptom. Man intresserar sig för det faktum att varje individ är genetiskt och biokemiskt unik.

Läs mer om Peter Martin här

Se föreläsningen med Peter Martin här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Stress och sköldkörteln

Föreläsning med Anders Lönedal från Sköldkörteldagen 2018.

Anders Lönedal arbetar med tillämpad psykofysiologi och har andningens påverkan på olika funktioner i kroppen samt vår välmående, som specialitet.

Med BioFeedback – ett instrument som bland annat mäter andningsfrekvens, andningsbeteende och koldioxidhalt i kroppen – och andningsträning hjälper han människor att andas mer medvetet och har noterat hur alltifrån migrän och astma till fibromyalgi och psoriasis har lindrats genom andningsträningen.

”Du mår som du andas”, är Anders ledord. Anders kommer också att prata om stress och sköldkörtelsjukdom, hur olika hormonaxlar påverkar sköldkörteln och vad man kan göra för att återfå lugnet i kroppen.

Läs mer om Anders Lönedal här

Se föreläsningen med Anders Lönedal här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Föreläsning med Lars Omdal från Balderklinikken – textad på svenska

Lars Omdal är läkare vid Balderklinikken i Oslo, som tar emot många svenska sköldkörtelpatienter som inte upplever att de får en adekvat vård i Sverige. Nu har Sköldkörtelförbundet låtit översätta och texta dr Lars Omdals populära föredrag som han höll i Stockholm 25 augusti 2017.

Under föredraget berättar han bland annat om bakgrunden till den myt som uppstod under 1970-talet och som envist lever kvar inom dagens medicin. Nämligen att behandling med Levaxin så att blodvärdet TSH normaliseras, alltid ger en sköldkörtelfrisk patient. För en del av de 98% som får standardmedicinen kan det vara så enkelt som myten säger – men inte för andra. Och vad gör man då? I Sverige görs ofta inget alls.

Lars Omdal, som är specialist i allmänmedicin, funktionsmedicin och miljö- och näringsmedicin, föreläser här om underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, och hur vården kan angripa problemet om inte standardmedicineringen Levaxin ger tillräcklig symtomlindring.

Se föreläsningen med Lars Omdal här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörteldagen 2017: Föreläsning med Helene Kjellin

Helene Kjellin, näringsterapeut, föreläser bland annat om tarmen i fokus och kopplingen till sköldkörtelhälsan.

Se föreläsningen med Helene Kjellin här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörteldagen 2017: Föreläsning med Karin Nordlander

Karin Nordlander, terapeut och meditationslärare, berättar om sina ”nycklar och hemligheter”. Om att må bra trots sjukdom. Karin har diagnosen MS.

Se föreläsningen med Karin Nordlander här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörteldagen 2016: Föreläsning med Stefan Sjöberg

Läkaren Stefan Sjöberg är docent och specialist i endokrinologi, även forskare och redaktör till boken Klinisk endokrinologi.

Se föreläsningen med Stefan Sjöberg här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Tillägg till föreläsningen: OBS! Hälsoindex för non-responders korrelerar med totalt T3 i blod, inte med spinalvätskan.

Sköldkörteldagen 2016: Autoimmun kokbok – Läkande paleokost

Föreläsning med Cecilia Nisbet Nilsson, journalist och kostrådgivare.

Se föreläsningen med Cecilia Nisbet Nilsson här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörteldagen 2016: Föreläsning med Helena Rooth Svensson

Läkaren Helena Rooth Svensson är specialist i allmänmedicin och bland annat författare till boken ”Sköldkörteln och mycket mer”.

Se föreläsningen med Helena Rooth Svensson här

Exklusivt för medlemmar. Som medlem hittar du lösenord till webbinariet och andra medlemsrabatter i ditt senaste medlemsbrev.

Sköldkörteldagen 2016: Föreläsning med Helle Sydendal (föredraget är på engelska, bilderna är på svenska)

Helle Sydendal är journalist och författare till boken ”Få livet tillbaka: En bok om för låg ämnesomsättning – hypotyreos”.

Se föreläsningen med Helle Sydendal här