Så förbereder du dig inför läkarbesöket

Publicerad:

Har det hänt att du känt dig lite snopen efter att ha varit hos läkaren? Kanske kände du dig spänd under besöket eller att tiden rann iväg alldeles för snabbt. Genom att förbereda dig kan du öka dina chanser att vara en aktiv patient och bli mer delaktig i din behandling.

Här har vi samlat våra bästa tips inför ditt nästa läkarbesök:

  1. Var aktiv. Läs på och lär dig så mycket som möjligt om din sköldkörtelsjukdom. Det ger dig bättre förutsättningar att delta aktivt i din behandling.
  2. Kom förberedd. Förbered frågor. Skriv ned dessa på en lapp och ta med till besöket. Det kan vara lätt att glömma vad det var du skulle fråga om när du väl sitter framför din läkare.
  3. Berätta om dina symtom. Dela med dig av dina symtom och din sjukdomshistoria. Har några nya symtom tillkommit sedan den senaste uppföljningen? Har några tidigare symtom försvunnit? Skriv gärna en symtomdagbok som du kan använda som stöd och för att följa utvecklingen över tid. Ju mer information din läkare har desto bättre är förutsättningarna för att komma fram till vad som är orsaken till dina besvär.
  4. Ställ frågor. Tveka inte att ställa de frågor som du har förberett, eller nya frågor som dyker upp under besöket. Det är vanligt att man som patient vill vara samarbetsvillig och inte verka påträngande eller att man är rädd för att ställa ”dumma” frågor. Men kom ihåg att det är din kropp och du som behöver förstå behandlingsplanen så att du kan känna dig trygg på vägen framåt. Det är ok att säga ”- Vänta lite, nu hänger jag inte med. Kan du upprepa det igen så att jag förstår vad du menar?” Skriv gärna ner svaret!
  5. Ta med en vän. Ta med din partner, annan anhörig eller en vän som stöd under läkarbesöket. Känner man sig missförstådd eller osäker är det skönt med support. Det kan även vara en bra hjälp för att minnas vad som blev sagt under besöket.
  6. Berätta om dina övriga mediciner och kosttillskott. Ta med en lista över de mediciner och eventuella kosttillskott som du använder (eller ta med burkarna om du tycker det är enklare). Notera dos och vid vilken tidpunkt du tar dem. Vissa läkemedel – bland annat de som minskar magsyra (även receptfria) och mineraltillskott – som järn, kalcium, magnesium, zink och selen, kan påverka upptaget av sköldkörtelhormon. Dessa bör därför tas med 4 timmars mellanrum. Diskutera med din läkare om du är osäker!
  7. Be om en sammanfattning. Det är lätt att man känner sig stressad vid läkarbesök eller att man känner sig osäker på den information man fått. Innan du lämnar mötet – be om en sammanfattning av vad ni kommit överens om. Be läkaren att upprepa behandlingsmål och hur och när dessa kommer att följas upp. Du har även rätt att få informationen skriftligt om du ber om det. Skriv gärna egna anteckningar efter besöket så att du kommer ihåg vad ni pratat om. Notera också när det är dags för nästa uppföljning.

Text: Katarina Nydahl

Publicerad 4 juli 2021

Mer Hälso- och sjukvård