Sköldkörtelproblematik speglas i ”Sveriges bästa arbetsförmedling” (SVT)

Publicerad:

Torsdagar kl 20:00 på SVT1 (eller på SVT Play) sänds programmet Sveriges bästa arbetsförmedling, där vi bland annat får följa Maria, vars sköldkörtelproblematik ligger till grund för att hon inte kan jobba som tidigare. Så här berättar Maria om sin medverkan i programmet, för Sköldkörtelförbundet:

”Orsaken till varför jag valde att vara med i Sverige bästa Arbetsförmedling var ett enkelt löfte till mig själv. Jag har haft struma i flera år med diverse symptom som gjorde att jag inte kunde leva ett normalt liv. Jag orkade ingenting utan ville mest bara sova. Jag har ramlat otaliga gånger pga en yrsel som aldrig gav med sig. Hjärndimma som gjorde att jag glömde saker i samma sekund jag hörde dem, allt gick i slow-motion. Dessa symptom och cirka 10 andra i kombination med dåligt samvete inför att jag aldrig kunde/orkade göra något med mina två barn fick mig att fortsätta kämpa mot läkaren. I fyra år med otaliga resor till och från vårdcentralen där de sa att jag var fullt frisk då blodproverna inte visade någonting trots att struman blev större och större. Jag fick höra att jag var deprimerad för stressad kunde jag inte vara då jag inte arbetade. Jag utvecklade dödsångest, jag fick för mig att struman långsamt skulle strypa mig då läkaren inte lyssnade på vad jag sa utan stirrade blint i provresultat och sa att det var inbillning. Man kan inte ha så många symptom…

Hade jag inte haft mina barn och min sambo att leva för hade jag nog avslutat mitt liv där och då. Jag fick nog och lade in en anmälan på läkaren samt bytte vårdcentral. Jag fick en superbra läkare som verkligen lyssnade på vad jag sa och efter ett halvår låg jag inne på operationsbordet. Där och då bestämde jag mig för att OM jag fick behålla rösten skulle jag sjunga högt för det har jag aldrig gjort annat än för min familj. De tog bort hela sköldkörteln samt en bikörtel. Jag fick behålla rösten, yrseln var som bortblåst, ångesten försvann och jag kände mig så mycket piggare. Istället för att bli en zombie runt 13-15 så kunde jag helt plötsligt vara vaken till 19 och det blir längre och längre jag kan stanna uppe. Den friheten jag kände när 80% av alla symptom försvann var, och är fortfarande, överväldigande.

SVT dök upp i ungefär samma veva och först sa jag nej flera gånger men till slut och insåg jag att jag inte fått behålla min röst för att sjunga utan för att jag ska tala. Jag har funderat ett flertal gånger på om det har varit värt det för det har tagit en sådan otrolig energi från mig men min medverkan är för alla som sitter i samma situation, oavsett de är arbetslösa och de känner att de inte är värda någonting eller har en sjukdom som gör att de inte kan fungera normalt. De ska veta att de inte är ensamma!”

Publicerad den: 2018-04-08

 

Mer Media & opinion