Sammanfattning

Hitta rätt kost för dig med sköldkörtelsjukdom

Publicerad:

Hitta rätt kost för sköldkörtelsjukdom och dig – en sammanfattning

I en nyligen sänd föreläsning från Sköldkörtelförbundet delade näringsterapeuten Christina Mattsson med sig av sina bästa råd för hur du kan hitta rätt kost för sköldkörtelsjukdom och livsstil för just din situation. Tillsammans med generalsekreteraren Tjarls Metzmaa diskuterades bland annat viktiga näringsämnen, olika kosthållningar och hur du bäst anpassar kosten efter dina behov och förutsättningar. Här följer en sammanfattning av de mest centrala delarna.

Titta på hela webbinariet här!


Christinas bakgrund och syn på hälsa

Christina är diplomerad näringsterapeut med utbildning i London och vid Institute for Functional Medicine. Hon betonar ett holistiskt synsätt där man ser till hela människan: kost, livsstil, stressnivåer, genetik och individuella förutsättningar. Precis som många andra inom hälsoområdet har hon själv en personlig resa; hon diagnostiserades med celiaki i 20-årsåldern och upplevde en stor förbättring när hon ändrade sin kost.


Viktiga näringsämnen för sköldkörteln

Även om alla vitaminer och mineraler spelar roll för vår hälsa, finns det vissa nyckelnäringsämnen som är extra viktiga för sköldkörtelfunktionen:

  • Selen (finns bl.a. i fisk, skaldjur, paranötter)
  • Zink (kött, mejeri, skaldjur)
  • Jod (fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter)
  • B12 (kött, fisk, skaldjur)
  • Järn (kött, inälvsmat, baljväxter – men svårare att ta upp från växtbaserad kost)
  • Vitamin A (framförallt i inälvsmat, smör, ost, ägg)
  • Vitamin D (fet fisk, ägg samt via solen)

För den som utesluter animaliska produkter är det viktigt att tänka på hur man får i sig dessa näringsämnen, eventuellt genom tillskott.


Olika kosthållningar: För- och nackdelar

  1. AIP (Autoimmunt Protokoll)
    • Utesluter livsmedel som kan trigga inflammation (t.ex. spannmål, baljväxter, mjölkprodukter, ägg, nötter, frön, nattskuggeväxter).
    • Kan dämpa symtom och sänka antikroppar vid autoimmun sjukdom.
    • Är en strikt elimineringskost med tydlig start och slutpunkt; kräver planering och systematisk återintroduktion.
  2. Paleokost
    • Bygger på oprocessad mat: kött, fisk, fågel, grönsaker och frukt.
    • Utesluter spannmål, baljväxter, socker och processad mat.
    • Många upplever mindre magproblem och stabilare blodsocker.
  3. Medelhavskost
    • Mycket grönsaker i olika färger, fisk, fullkorn, baljväxter, olivolja, frukt och bär.
    • Mindre processad mat och gärna lokala, färska råvaror.
    • Har visat goda effekter i forskning när det gäller att minska inflammation och förbättra tarmhälsa.
  4. Gluten- och mejerifritt
    • Kan vara fördelaktigt för många med sköldkörtelbesvär, särskilt autoimmuna tillstånd, eftersom gluten- och mjölkproteiner ibland triggar immunförsvaret.
    • Kan minska inflammation och hjälpa vid mag-tarmbesvär.
    • Viktigt att äta “naturligt” glutenfritt och inte bara ersätta med processade produkter i glutenfria hyllan.

Elimineringskost och återintroduktion

För den som vill testa att utesluta vissa livsmedel är det viktigt att:

  • Ha ett tydligt start- och slutdatum för elimineringsfasen.
  • Dokumentera symtom före, under och efter elimineringsperioden.
  • Återintroducera livsmedel stegvis, med några dagars mellanrum för att hinna upptäcka reaktioner.
  • Är reaktionen tydlig (exempelvis magproblem eller värk) kan det vara klokt att fortsatt undvika det livsmedlet.

Livsstilen – mer än bara kost

Christina understryker att sömn, stresshantering, dagsljus och rörelse är minst lika viktiga pusselbitar för god hälsa. Att stabilisera blodsockret (t.ex. genom en protein- och fettrik frukost) hjälper till att minska onödig inflammation och håller energin jämnare under dagen. Även att vistas utomhus och anpassa rutiner efter dygnsrytmen är avgörande för en balanserad hormonproduktion.


Vanliga frågor och Christinas svar

  • 80-20-regeln: De flesta klarar att följa en kosthållning ungefär 80 % av tiden och lämna 20 % till sociala tillfällen eller undantag. Dock kan det krävas striktare rutiner vid kraftiga intoleranser eller autoimmun problematik.
  • Periodisk fasta: Kan vara hjälpsamt för vissa, men se till att inte stressa kroppen för hårt. Kvinnor kan behöva kortare fastafönster (t.ex. 12–14 timmar).
  • LCHF: Kan fungera för vissa, men försiktighet krävs kring för mycket mejeriprodukter och för lite kolhydrater, särskilt vid sköldkörtelsjukdom.
  • Grönsaker som broccoli och blomkål (s.k. goitrogener): Behöver sällan undvikas helt. Lätt ångkokning reducerar goitrogener.
  • Soja/Tofu: Kan försvåra upptag av sköldkörtelmediciner och bör ätas med måtta.
  • Benbuljong: Kan vara näringsrikt och gynnsamt för tarmhälsan, förutsatt att råvarorna är av god kvalitet.

Avslutande ord

Att hitta rätt kost för dig själv kräver ofta lite experimenterande och tålamod. Det kan vara klokt att börja med enkla förändringar (som en näringsrik frukost) och sedan gå vidare till mer specifika kosthållningar vid behov. Glöm inte bort att även livsstilsfaktorer som sömn, stress och rörelse är avgörande för ditt välmående och din sköldkörtelhälsa.

 

Tips: Skriv gärna mat- och symtomdagbok, sätt tydliga mål och tidpunkter för dina kostförändringar och utvärdera regelbundet hur du mår. På så sätt blir det lättare att upptäcka vad som verkligen fungerar för just dig.

Stötta något man tycker är viktigt

“Det kändes naturligt. När det fanns en förening som kunde så mycket och som man kunde få hjälp av. Så det var lite mer så jag kände att det är klart man ska stödja en förening som arbetar för något som man tror på och tycker är viktigt.”

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »
/Susanne, 56, medlem sedan 2017
Mer Egenvård