Pressmeddelande: ”Årets förvillare” spekulerar om sköldkörtelsjukdom

Publicerad:

Sköldkörtelförbundet uppmärksammar att föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Expressen och Aftonbladet till ”Årets förvillare” för deras artiklar med en blandning av spekulationer och fakta om sjukdomar. De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar.

– Vi tackar föreningen Vetenskap och Folkbildning för att de belyser vikten av kunskap om sköldkörteln. Sköldkörtelförbundet reagerar ofta på kvällspressens förenklade bild av sjukdomen och ibland direkt felaktiga råd kring kost, livsstil och medicinering, säger Anna Bergkvist, ordförande Sköldkörtelförbundet.

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige och kräver oftast livslång läkemedelsbehandling. Sjukdomen ger symtom som trötthet, nedstämdhet, minnesproblem och värk.

Trots medicinering är det många drabbade som inte mår bra. Vilken hjälp man får beror i dag på var i landet man bor eftersom kriterierna för diagnos och behandling skiljer sig åt mellan regioner. Sådan nationell samordning som är självklar inom andra jämförbara sjukdomar saknas inom sköldkörtelområdet.

– Vi vill understryka att vi, precis som Vetenskap och Folkbildning i motiveringen, inte ifrågasätter enskilda patienters upplevelser. För att dra slutsatser om vad som ger effekt krävs mer forskning om sköldkörteln och ett nationellt kvalitetsregister för att veta hur patientgruppen de facto mår – inte fler spekulationer i kvällspressen, säger Katarina Nydahl, medicinskt sakkunnig på Sköldkörtelförbundet.

Läs hela Vetenskap och Folkbildnings motivering här. 

För mer information:
Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet, anna.bergkvist@skoldkortelforbundet.se

Fakta om hypotyreos och hur sjukdomen behandlas:

Underfunktion i sköldkörteln, primär hypotyreos, är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Sköldkörteln sitter under struphuvudet på halsens framsida och tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg. Vanliga symtom är trötthet, frusenhet, torr hud, minnesproblem och nedstämdhet. Hypotyreos behandlas genom att ersätta bristen på hormon med läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon. Hypotyreos behandlas i dag främst med levotyroxin (Levaxin/Euthyrox) som var det tredje vanligaste förskrivna läkemedlet till kvinnor under 2021. Behandlingen är oftast livslång.

Läs mer om sköldkörtelsjukdom och hypotyreos hos Sköldkörtelförbundet.

Läs vårt pressmeddelande på MyNewsdesk.

Mer Media & opinion Mer Förbundets påverkansarbete