Starten på något stort med Stoffskifteforbundet

Publicerad:

Under hösten tog vi kontakt med Stoffskifteforbundet, Norges motsvarighet till Sköldkörtelförbundet, i syfte att starta upp ett samarbete organisationerna emellan. Redan vid det första digitala mötet insåg vi att vi hade väldigt mycket gemensamt och bestämde oss för att ses fysiskt, för att mer detaljerat utforska hur vi kan arbeta tillsammans.

I slutet på mars 2025 reste en delegation bestående av både styrelse och kansli till Oslo för att spendera två dagar tillsammans med vår systerorganisation. Dagarna bestod i huvudsak av att sitta tillsammans på deras kansli och bara prata. Det tycktes inte finnas någon ände på allt vi hade att säga till varandra och samtalen fortsatte även i pauser och under måltider.

Det som fascinerade oss alla var hur lika varandra vi var. I allt från arbetssätt, värderingar, hur vi för fram budskap, vilka problem våra medlemmar upplever i sjukvården, vad vi prioriterar och ja, egentligen var slutsatsen att oavsett område hade vi det mesta gemensamt. En av oss konstaterade spontant att: ”Om vi slog ihop organisationerna imorgon skulle nästan ingen av oss märka någon skillnad alls.”

Dagordningen utgick från några huvudpunkter, där målsättningen hela tiden var att hitta vad vi konkret kan göra tillsammans. En kort sammanfattning av våra huvudpunkter och vad de innehöll kommer här:

Organisation
Engagemang, medlemsrekrytering, medlemsregister, demokrati och liknande frågor.

Behandling
Utmaningar för den som inte mår bra och hur vi kan arbeta för att tillgängliggöra behandlingsalternativ. Diagnosmetoder, utbyte av forskningsstudier, bemötande i vården och liknande frågor.

Forskning
Hur kan vi arbeta för att inspirera till fler som vill forska kring sköldkörtelsjukdomar och fler som vill finansiera sådan forskning? Och sprida den forskning som finns.

Samhälle
Behovet av en sjukskrivningskod för hypotyreos, påverkan på samhället och samhällsekonomi när så många inte mår bra i sin sjukdom och hur vi gör våra frågor mer angelägna.

Samarbetet med professionen
Vad ger mest effekt, inspirera till fortbildning eller utveckla riktlinjer? Hur etablerar vi kontakt och får till lösningsinriktade samarbeten?

Gemensamma projekt
Vill vi inte avslöja för mycket av ännu, men det kommer märkas framöver!

En framtid där vi arbetar närmare varandra

Den viktigaste utkomsten av att spendera så många timmar tillsammans, i en ständig ström av ord, är dels att vi insett hur mycket vi har gemensamt, dels att vi verkligen gillar varandra. I många liknande utbyten är oftast målet att hitta så pass nära varandra att det går att hitta ett projekt, eller ett mål att kunna enas kring. Vi har uppnått något mycket större. En möjlighet till kontinuerligt samarbete i vardagen. Ett väldigt praktiskt exempel är att båda organisationerna arbetar med att sammanfatta ny forskning. Det kan vi i framtiden låta en av oss göra och sedan den andra översätta. Vi arbetar fram nya material, metoder och arbetssätt. När en av oss gjort det, kan den andra kopiera.

Vi ser en enorm styrka i att i många delar arbeta som ett. Vi är båda relativt små, men kommer med hjälp av varandra kunna göra ännu större skillnad för alla de medlemmar och personer med sköldkörtelsjukdom som vi företräder.

Den svenska delegationen bestod av

  • Anna Bergkvist, förbundsordförande
  • Annica Normann, förbundsstyrelseledamot
  • Katarina Nydahl, medicinskt sakkunnig
  • Paulina Ilieva, opinionsbildare
  • Tjarls Metzmaa, generalsekreterare

Den norska delegationen bestod av

  • Carita Teien, organisationsansvarig
  • Kristine Lone, sälj- och marknadsansvarig
  • Lasse Jangås, kommunikationsansvarig/politisk rådgivare
  • Mette Kaaby, generalsekreterare
  • Toril Simonsen, vice förbundsordförande
Kvinnosjukdomar behöver tas mer på allvar

”Jag känner att det här inte tas på allvar för att det är en kvinnosjukdom. Det har forskats för lite om den. När jag ser tillbaka på när jag först blev sjuk för ungefär tio år sedan känns det som att utvecklingen har gått åt rätt håll, men det finns fortfarande så mycket att göra. Det här förbundet behövs för att vara en röst för vår sak.”

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »
/Ulrika, 56, medlem sedan 2019
Mer Nyheter om förbundet