5 miljoner till dansk forskning om individanpassad sköldkörtelbehandling

Publicerad:

Danska forskare har fått fem miljoner DKK för jämförande studier av standardbehandling med Levaxin vs kombinationsbehandling (Levaxin/Liothyronin) och NDT.

På hemsidan för den danska motsvarigheten till Folkhälsoinstitutet skriver man att studien kommer att göras, eftersom så många sköldkörtelpatienter inte är nöjda med sin behandling. Pengarna är en del i ett paket på 17 miljoner DKK som kommer att gå till att förnya nuvarande behandling och vill främja bättre utredning, behandling och uppföljning av danska sköldkörtelpatienter.

Danska politiker har även uttalat sig tydligt om att det ska vara patienten som har sista ordet i vilket behandling de ges. I en artikel publicerad i Sundhetspolitisk Tidskrift säger Liselott Blixt, dansk politiker ”Jag tycker att patienter ska ha möjlighet att få NDT om det är deras önskan”.

Detta är en välkommen utveckling för patienterna i vårt grannland och något som svenska politiker uppmuntras att ta till sig. Tyvärr ser utvecklingen inte lika positiv ut i Sverige, i höstas publicerades nyheten om att många patienter blivit av med sin möjlighet att behandlas med NDT.

Mer Forskning