Fem miljoner kronor till forskning om sköldkörtelcancer

Publicerad:

Vilken typ av behandling är bäst för en patient med sköldkörtelcancer? Det vill forskaren Christofer Juhlin ta reda på och får nu fem miljoner kronor i anslag från Cancerfonden. 

I ett pressmeddelande från Cancerfonden berättar Christofer Juhlin att han med hjälp av förändringar i en särskilt gen, TERT, hoppas kunna hitta markörer för individanpassade diagnoser och behandlingar vid sköldkörtelcancer.

En utmaning vid sköldkörtelcancer är att det idag är svårt att bedöma hur stor risken är för att tumören ska sprida sig. Men nu har forskarna hittat förändringar i TERT-genen, en så kallad risk-gen, som verkar kunna säga något om hur sannolikt det är att sköldkörtelcancern ska sprida sig.

— Vi tror att TERT-genen fungerar som en molekylär kristallkula. Nu ska vi använda den insikten för att se om den kan hjälpa oss att identifiera högriskpatienter och därmed ställa en mer precis diagnos som hjälper oss i vidare bedömning och uppföljning, säger Christofer Juhlin i pressmeddelandet.

Cancerfondens anslag till forskning om sköldkörtelcancer:

Christofer Juhlin tilldelas 5 214 000 kronor över en sexårsperiod för projektet ”Dysregulation of TERT in thyroid cancer – with focus on clinical implementation”.

Mer Forskning Mer Nyheter för professionen