Var börjar symtomen – magen eller sköldkörteln?

Publicerad:

Sköldkörteln och magen har mycket gemensamt, bland annat att symtom därifrån kan vara diffusa. När vi har en sköldkörteldiagnos är det naturligt att tänka att när vi inte mår bra, beror det på sköldkörteln. Ibland kan vi istället behöva stärka maghälsan.

När magen inte fungerar som den ska kan det likna symtom från sköldkörteln. Michael Ruscio och hans forskarkollegor arbetar funktionsmedicinskt. Funktionsmedicin kallas även “the medicine of why” och man menar att ohälsa har några grundorsaker som sedan yttrar sig som symtom. 

De skriver i en översiktsartikel om hur personer som haft besvär från sköldkörteln, blivit bättre när de gjort en insats för sin maghälsa. De ser bland sina patienter att ibland fungerar sköldkörteln bättre när patienterna får hjälp med probiotika, rensa ut ovälkomna gäster i form av skadliga bakterier eller parasiter och näring för att stärka tarmen. Då kan enligt dessa forskare TSH, T4 och antikroppar mot sköldkörteln förbättras hos patienter som inte svarat bra på enbart behandling med sköldkörtelhormon. 

Kopplingen mellan tarmen och immunförsvaret?

Ingen vet idag exakt hur kopplingen mellan tarmen och immunförsvaret ser ut. Mycket fokus har lagts på den ökning i tarmgenomsläpplighet – i folkmun kallat ’läckande tarm’ – som man ofta kan se vid autoimmunitet. 

I tarmen är cellagret endast en cell tjockt. Normalt ska tarmcellerna vara hårt kopplade till varandra och vad som släpps igenom regleras noga. Vid stress från hård träning, psykisk press, gluten eller infektioner får tarmcellerna signal om att släppa från varandra och nu kan bakterier, osmälta bitar av mat och annat ta sig in mellan tarmcellerna. Det, menar många, ställer till det för immunförsvaret som blir överaktivt och en kronisk inflammation uppstår. Denna kroniska inflammation lägger sedan grunden till en autoimmun reaktion där immunförsvaret reagerar på fel saker – till exempel den egna sköldkörteln. 

Genomsläpplig tarm och sköldkörteln

En studie visade att de som hade mer symtom från sin sköldkörtel också hade mer genomsläpplighet i tarmen. Barn med Hashimotos hypotyreos hade i en liten pilotstudie oftare läckande tarm jämfört med jämnåriga. Det var dessutom så att högre genomsläpplighet ledde till ett behov av högre doser av sköldkörtelhormon. 

För Graves hypertyreos verkar sambandet se liknande ut. En högre tarmgenomsläpplighet innebar mer antikroppar, lägre TSH och högre T4 och T3. 

Michael Ruscio och hans kollegor menar att forskningsläget idag antyder att tarmens genomsläpplighet har en direkt påverkan på autoimmunitet mot sköldkörteln. 

Vilka symtom är gemensamma?

Några av de vanligaste symtomen på hypotyreos: 

  • trötthet
  • torr hud
  • tappar hår  
  • tål inte kyla
  • trög mage
  • nedstämdhet, oro
  • sänkt livskvalitet.

Flera vanliga sjukdomar i tarmen kan ge liknande symtom:

  • Trötthet (IBS, inflammatorisk tarmsjukdom, glutenintolerans).
  • Hud, hår, naglar (dåligt näringsupptag som vid inflammatorisk tarmsjukdom eller glutenintolerans).
  • Nedstämdhet, oro, sänkt livskvalitet (IBS, glutenkänslighet, SIBO).

Leder behandling för magen till mindre  sköldkörtelsymtom?

Utmaningen med både magbesvär och sköldkörtelbesvär är att de har symtom som liknar varandra. Här är några saker som tar hand om magen – och kan minska symtom som liknar de från sköldkörteln. Forskarna beskriver hur exempelvis trötthet, depression och förstoppning alla kan förbättras genom att pyssla om magen. 

Exempel på vad som kan vara effektivt: 

  • FODMAP-diet eller annan elimineringsdiet. Har du IBS kanske du inte klarar av att bryta ner fibrer som finns i en del frukt och grönt. En sådan kost kan minska depression och oro för en del. 
  • Probiotika har också visat sig effektivt för att minska depression och oro samt öka kognitiva förmågan. Probiotikatillskott är en djungel och välj ett tillskott av hög kvalitet som har forskning bakom sig. 
  • Minska läckande tarm. Det kan minska trötthet hos en del. 
  • Elementära dieter kan hos den som behöver den öka livskvaliteten. Det är en lättsmält näring som kommer i flytande eller pulverform för att förse kroppen med all grundläggande näring den behöver.
  • Transplantation av fekalier. En bajstransplantation helt enkelt från en frisk donator. Det har visat sig effektivt vid infektioner i tarmen och kan minska trötthet samt öka livskvaliteten. 

Text: Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos.

Känns skönt att kunna stötta

“Det känns på något sätt skönt att kunna stötta, genom ett medlemskap. Jag bryr mig jättemycket om det här, just eftersom det är nånting som har påverkat mig och mitt liv väldigt mycket. Så det är jätteviktigt att Sköldkörtelförbundet finns. Och om det lilla kan bidra till något större för mig och för andra, så är det ju jättebra.”

/Emma, 27, medlem sedan 2019

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »

Mer Egenvård