Julgott utan gluten – Enkla och goda recept

Julgodis (det som blir kvar efter du har smakat ordentligt…) är alltid populärt. Både till det egna firandet och att ge bort som julklapp. Vi fick en fråga på mejl om glutenfria alternativ och slog våra kloka huvuden ihop för att ge er våra favoriter. Här får du recept som är glutenfria och med mindre socker. De flesta är också mjölkfria.

Supersnabba

  • Färsk frukt
  • Nötter (som mandlar eller valnötter)
  • Mörk choklad med hög kakaohalt

Dessa är alla glutenfria alternativ. Mörk choklad, 70 procent eller mer innehåller höga halter av antioxidanter och inte så mycket socker och ofta ingen mjölk (läs ingredienslistan).

Mer socker är det i torkad frukt som dadlar eller fikon, båda väldigt juliga alternativ. Doppa i choklad för extra julgodiskänsla.

Lite mer tid

Fröknäcke med vörtsmak

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 dl linfrö
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vörtkrydda
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 dl russin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör i oljan och det varma vattnet.
4. Låt degen vila i 10 min.
5. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min.
7. Skär i bitar innan brödet svalnat eller bryt i bitar.

Egen vörtkrydda

  • 2 msk mald kryddnejlika, mald eller mortlad
  • 1½ msk pomerans, mald
  • 1 msk fänkålsfrön, hela eller mortlade
  • 2 tsk anis, hel eller mald
  • 2 tsk kardemumma, mald eller mortlad

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och förvara i burk med tättslutande lock.

Kokostoppar med apelsin och saffran

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven kokos
  • 0,5 g saffran
  • Finrivet skal av 1/2 ekologisk apelsin
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret och blanda ner saffran och rivet apelsinskal
3. Rör ihop ägg och socker, rör sedan ner kokos och smörblandningen
4. Låt svälla i 10 min
5. Forma smeten till toppar på bakplåtspapper
6. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter
Om du vill: doppa nederdelen av kokostopparna i smält mörk choklad.

Nötbollar

  • 300 g torkad frukt
  • 2 dl hackade nötter
  • ev. kryddor som pepparkakskrydda, lakrits, vanilj eller annat du tycker om
  • 1 dl riven kokos, hackade hasselnötter eller mörk choklad

Gör så här:

Mixa nötter och frukt till en röra. Har du handmixer hjälper det att blötlägga frukt och nötter några timmar före. Häll bort vattnet innan du mixar.

Rulla till bollar och rulla i kokos, nöthack eller choklad. Du väljer!

Ännu mer tid

Frukt och grönsaker kan också bli julgodis. Dessa tar lite mer tid att göra men blir goda och fräscha.

Kanderad ingefära

  • 30 g ingefära (eller hur mycket du tycker ser lagom ut)
  • 30 g honung (ska vara lika stor mängd som ingefäran)
  • 1 dl vatten (eller anpassa mängden till hur mycket ingefära du använder)
  • sötningsmedel eller strösocker att rulla ingefäran i
  • eventuellt kanel och/eller kardemumma

Gör så här:

  1. Skala ingefäran tunt och strimla om det behövs.
  2. Koka 30 minuter i vatten. Tips: Släng inte vattnet utan använd som ingefärste!
  3. Koka upp vatten och honung. Lägg i ingefäran och sjud tills vattnet och honungen kokat in. Ingefäran ska ha blivit genomskinlig.
  4. Låt svalna. Om du vill, pudra lite kryddor över bitarna.
  5.  Rulla bitarna i sötningen du valt. Vill du inte använda sötning skippar du bara det.

Kanderade apelsinskal

  • 3 ekologiska apelsiner
  • 1/2 l vatten och 1/2 msk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl honung
  • sötningsmedel eller strösocker till garneringen
  • ev. mörk choklad

Gör så här:

Skär apelsinerna i 6 klyftor vardera, skär bort fruktköttet (gör en fruktsallad med köttet). Skär bort det du kan av det vita och svampiga på skalet. Skär i 1 cm breda remsor.

Lägg skalen i en skål och slå över vatten och salt.  Låt stå över natten.

Häll bort vattnet och skölj ordentligt. Lägg skalen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp. Slå därefter bort vattnet och koka upp i nytt vatten två gånger till. Detta minskar den bittra smaken.

Häll 2,5 dl honung, 2,5 dl vatten och skal i kastrullen. Låt koka tills skalen är genomskinliga, minst 30 minuter. Häll bort överflödig sockerlag. Rulla skalen i sötning eller socker, låt torka.

Vill du kan du doppa halva skalet i mörk choklad.

Vilka är dina bästa tips på julgodis? Gå in i medlemmarnas Facebook-grupp och kommentera!

God Jul önskar Sköldkörtelförbundet! 

Begränsad av din sköldkörtel? Vill du få kunskap, stöd och gemenskap? Bli medlem och ta del av fina medlemsförmåner, klicka här. 

Mer Kost & livsstil