Läkartidningen uppmärksammar hypertyreos med anledning av det nationella vårdprogrammet
Publicerad:
I våras publicerade Läkartidningen ett antal artiklar om hypertyreos med anledning av det nationella vårdprogrammet för hypertyreos som kom förra året. Artiklarna handlar bland annat om själva vårdprogrammet, individanpassad vård, olika val av behandling och samarbetet mellan vårdgivare.
Det nationella vårdprogrammet för hypertyreos innebär mer och mer en övergång till precisionsmedicin, alltså en mer personcentrerad och individanpassad vård, där bedömningsskalan GREAT (Graves’ Recurrent Events After Therapy) används. Vårdprogrammet betonar vikten av en individualiserad dosering av levotyroxin (Levaxin/Euthyrox) samt möjligheten till tilläggsbehandling med liotyronin vid behov. Inför en eventuell sköldkörteloperation rekommenderar man att kontrollera och behandla låga D-vitaminnivåer för att förebygga hypoparatyreoidism efter operationen.
Individanpassad behandling
De förklarar även att det bör göras en individuell bedömning när det gäller val av behandlingsmetod (se tabell). Behandling med tyreostatika kan antingen ges som monoterapi, det vill säga i lägre dos under längre tid, utan tillägg av levotyroxin. Alternativt som så kallad “block and replace”, där man helt blockerar produktionen av sköldkörtelhormoner och ersätter dem med levotyroxin. I Sverige ges övervägande “block and replace” av tradition, till skillnad från resten av världen där monoterapi är vanligare. Båda behandlingsmetoderna är lika effektiva och patienten bör vara delaktig i beslutet om vilket alternativ som väljs.
Vidare diskuteras att behandlingen av hypertyreos kräver ett nära samarbete mellan endokrinologer, allmänläkare, kirurger och ögonläkare för att hantera de olika komplikationerna som kan uppstå, såsom hjärtproblem, ögonbesvär och psykiska tillstånd. Vårdprogrammet rekommenderar användning av livskvalitetsformulär för att följa behandlingens effekt och tidigt identifiera behovet av rehabiliterande insatser.
Hypertyreos och ögonbesvär
En av artiklarna handlar specifikt om ögonbesvär vid hypertyreos och hur detta kan påverka vardagen för patienten. Hypertyreos kan ge ögonbesvär såsom exempelvis smärta, torrhet, ljuskänslighet och dubbelseende. Detta kan ha en negativ effekt på det psykiska måendet och kräver god information till patienten samt stöd och uppföljning av vårdgivaren. Slutligen betonas även här vikten av ett gott samarbete mellan endokrinologen och ögonläkaren.
”Om jag fick drömma, då skulle jag önska att någon såg helheten istället för att man får gå till olika ställen och själv försöka lägga pusslet. Det skulle vara fantastiskt om det fanns någonstans dit vi som har problem med sköldkörteln kunde gå, där man verkligen kollade igenom allting. Jag tror att många hade kunnat må bättre om man såg helheten.”