Medlemmarna: Så hittade vi vår kost

Publicerad:

Att leva med sköldkörtelsjukdom innebär ofta att behöva experimentera för att hitta rätt balans i vardagen. För många har kosten spelat en avgörande roll i att minska symtom och öka välbefinnandet. Medlemmarna i Sköldkörtelförbundet delar här sina personliga resor kring kost och hälsa.

Kost är något personligt och det finns inte två människor som gillar att äta likadant. Vilket kan vara skönt, för det finns inget facit eller diet som passar alla. Men samtidigt frustrerande eftersom det kan kräva en del experimenterande. Vi frågade Sköldkörtelförbundets medlemmar på Facebook hur deras kost ser ut och hur de hittat fram till den. Här är deras kloka svar.

Undviker processerad mat

En gemensam nämnare som många har är att de undviker mat som är processad. Det vill säga livsmedel med långa ingredienslistor och ingredienser som inte direkt går att förstå vad det är. Här brukar även de flesta välja bort gluten. Blir du nyfiken på mer information om just gluten kan du läsa en artikel om det här.  

”Ingen komjölk eller gluten, undviker vitt socker och ultraprocessad ”mat”. Äter varierat och ser till att få i mig tillräckligt med protein, bra fett och gröna kolhydrater. Kan tipsa om att söka på t.ex. ”mat för sköldkörteln” så hittar man mycket bra information. Sedan är det ju individuellt vad som fungerar bäst för var och en.”

Pysslar om magen

En krånglande mage är inte ovanligt för oss med sköldkörtelproblem. En medlem har löst det med extra fibrer och motion:
”En promenad på förmiddagen. Havregrynsgröt med havrekärnor, pumpafrö, solrosfrö och lite hackade nötter och mjölk till lunch varje dag mår mage och tarm bra av.”

Provar och provar igen

Det är inte säkert att du får de där ”wow”-resultaten du hört talas om när du ändrar din kost. Men det kan vara värt det ändå, menar många medlemmar.

”Har provat det mesta och varit vegan, vegetarian, uteslutit än det ena än det andra…. Mådde lika uselt ändå. Äter numera allt, men inte alltid. Undviker det ” dåliga” dvs det som är ultraprocessat och har tillsatser.

Sneglar lite på ” Carnivore” men är lite för glad i pasta och grönsaker för att kunna gå ” all in”. Mat ska vara näringsrik, mättande och framför allt god! Då har man goda förutsättningar för bättre mående.”

Äter för sköldkörteln

Flera medlemmar har sett att det ger resultat att ”mata” sköldkörteln med den näring den behöver för att fungera bra.
”Jag har opererat bort 2/3 av sköldkörteln på grund av papillär tyreoideacancer, och även om det kanske inte räknas som en ’klassisk’ sköldkörtelsjukdom är jag övertygad om att operationen (och även cancertumören) påverkat min sköldkörtelfunktion, även om mina värden fritt T4 alltid varit inom referensintervall, om än åt det lägre hållet. När håret började bli knasigt och jag kände mig tröttare än vanligt tog jag saken i egna händer och lärde mig hur jag kunde anpassa kost och livsstil för att bli piggare. Jag ser till att få i mig näringsämnen som selen, d-vitamin och järn. Jag är noga med sömn, motion och stresshantering. Jag är ingen expert, men jag har nu ett fritt T4 i övre referensintervallet, är piggare än på länge och mitt hår börjar bli sig likt igen. Om det beror på mina levnadsvanor eller att den sjuka delen av sköldkörteln är borta vet jag inte, men jag mår väldigt bra av mina små livsstilsförändringar.”
och
”Jag läste en artikel om varför inte Levaxin/T4 omvandlas i kroppen till T3 vilket är mitt problem så har börjat äta mer protein, aminosyror. Äter inte mejeri, gluten och snabba kolhydrater sen länge vilket jag mår bra av och håller vikten ok. Även köpte lite tillskott som B, E, D, selen.”

Testar lågkolhydratkost eller carnivore

Några medlemmar berättar hur de mår bättre av att dra ner på kolhydrater och kanske till och med sluta äta växter helt och hållet.

”Jag har tappat knappt 20 kg med carnivoredieten.”, beskriver en medlem.

Även små förändringar kan ge resultat

Vi ser ofta framför oss att en kostförändring måste innebära radikalt annorlunda matvanor. Men så är det förstås inte. En ny, mer mättande frukost eller ett tillskott av näring är också en förändring.

”Själv testade jag AIP-kost en period men tyckte dels att det var väldigt jobbigt, dels mådde jag ganska dåligt av den kosten. Dessutom gjorde det en ganska så socialt handikappad. Jag gick gradvis tillbaka till vanlig kost och funderade ett varv till. Nu testar jag att utesluta gluten, kanske utesluter jag fler livsmedel efter hand. Men jag vill inte krångla till det för mycket, då jag tycker att stressen det innebär att följa en speciell kost motverkar ens psykiska välmående.”

Större än bara kost

Precis som många medlemmar påpekar är hälsa mer än bara kost. Stress, sömn och motion är viktiga inslag i en vardag som ger energi.

”Regelbundna vanor (tänk Skalman) beträffande mat, sömn, styrketräning och utomhusvistelse. Äter proteinrikt och äter sällan socker och snabba kolhydrater. Alkohol funkar då och då i små mängder men det blir sällan. Mindfulness är också toppen för mig. Är mer stresskänslig numera så kämpar med att hålla stressen borta.”

Referenser

1. Saad-Omer SI, et al The Effect of Vitamin D Supplementation on Thyroid Hormone Levels in Patients With Autoimmune Thyroid Disease: A Systematic Review. Cureus. 2024 Aug 3;16(8):e66062.

2. Aloia JF, et al. Vitamin D intake to attain a desired serum 25-hydroxyvitamin D concentration. Am J Clin Nutr. 2008 Jun;87(6):1952-8.

3. Babić Leko M, et al. Vitamin D and the Thyroid: A Critical Review of the Current Evidence. Int J Mol Sci. 2023 Feb 10;24(4):3586.

Känns skönt att kunna stötta

“Det känns på något sätt skönt att kunna stötta, genom ett medlemskap. Jag bryr mig jättemycket om det här, just eftersom det är nånting som har påverkat mig och mitt liv väldigt mycket. Så det är jätteviktigt att Sköldkörtelförbundet finns. Och om det lilla kan bidra till något större för mig och för andra, så är det ju jättebra.”

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »
/Emma, 27, medlem sedan 2019
Mer Egenvård