Partille kommuns klimakteriesatsning visar vikten av kunskapshöjande insatser

Publicerad:

I olika medier pratas det mycket om Partille kommuns framgångsrika klimakteriesatsning som har pågått sedan 2022. Sköldkörtelförbundet har klimakteriet som tema under september och passar på att träffa Kristina Svensson, kultur- och fritidschef samt en av initiativtagarna till projektet, för att prata om klimakteriet och arbetslivet. 

Redan innan pandemin fanns det tankar om att göra en friskvårdssatsning om klimakteriet och 2022 påbörjade Kristina tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse arbetet. I Partille utbildar man alla chefer i kommunen, oavsett kön, om klimakteriet. Det hålls även utbildningar för kvinnliga medarbetare i åldern 40-60 år och erbjuds personlig klimakterierådgivning med en specialistsjuksköterska. I satsningen har man även hjälpt till att lotsa de som vill och behöver det in i vården. Allt det här har skett på betald arbetstid.

Öppna upp för samtal

Syftet med satsningen har varit att det ska vara okej att prata om sina besvär på arbetsplatsen och med sin chef samt att öka kunskapen om klimakteriet hos medarbetare och chefer. 

Det talades inte om det innan. Undersökningar visar att kunskapen är låg, man vet inte riktigt när klimakteriet kan börja till exempel, säger Kristina.

Målet med satsningen har varit att bryta tabun och att medarbetare ska må bättre och känna sig friska. I utbildningen går man igenom vad klimakteriet är och men också vad man kan göra själv när det kommer till kost, sömn och motion eller eventuell hormonell behandling. 

Bara att man har kunskapen och förstår att det är klimakteriet och inget farligt, gör också att många mår bättre, förklarar Kristina.

Överlappande symtom

Kristina berättar också att hon personligen inte har stött på något kring sköldkörtelhälsa i satsningen, men att hon däremot har läst om det och snappat upp att det diskuteras en del om sköldkörteln och klimakteriet i andra forum. Hon betonar att symtomen som många med både hypo- och hypertyreos upplever är väldigt lika olika klimakteriesymtom, såsom trötthet, viktförändringar och svettningar.

Framgångsrik satsning

Klimakteriesatsningen har lett till ökad kunskap och att fler vågar prata med sina medarbetare och chefer om sina besvär. Upplevelsen är att alla vet mer nu än innan och att det numera pratas mer om klimakteriet på arbetsplatserna. 

Det alla undrar men som kanske inte är den viktigaste aspekten, är om sjuktalen har gått ner, och det har de för kvinnor i den målgruppen, med en procentenhet, berättar Kristina.

Kristina anser att det viktigaste för kvinnor i klimakteriet i arbetslivet är att förstå sig på vad det är som sker och att ha en god kunskap samt förståelse, men också en gemenskap. Att man känner att man kan dela med sig av sina erfarenheter till andra som förstår. I utvärderingen visade det sig också att även män som inte har en chefsposition var intresserade av att gå utbildningen. Det hade man inte räknat med, men Kristina tror att det är till viss del tack vare kvinnor som har legat på. Satsningen har numera blivit en permanent insats och flera har anammat arbetet på sitt eget vis. 

Vi hade aldrig räknat med det, men ja, kommuner från hela landet, stora företag och regioner har hört av sig, vi hann inte sköta vårt vanliga jobb ett tag! Det finns ett stort intresse för det här även med tanke på att det sparar pengar. Många kommuner drar igång egna utbildningar och vissa erbjuder även personlig rådgivning, det är jättekul, avslutar Kristina. 

Sköldkörtelförbundet fortsätter att sprida kunskap om klimakteriet hela september, med fokus på just klimakteriet och sköldkörteln.

För dig som vill ha tips på hur du kan lyfta sköldkörtelsjukdom med din chef eller läsa mer om sköldkörtelsjukdom i arbetslivet så har vi samlat information här.

Kvinnosjukdomar behöver tas mer på allvar

”Jag känner att det här inte tas på allvar för att det är en kvinnosjukdom. Det har forskats för lite om den. När jag ser tillbaka på när jag först blev sjuk för ungefär tio år sedan känns det som att utvecklingen har gått åt rätt håll, men det finns fortfarande så mycket att göra. Det här förbundet behövs för att vara en röst för vår sak.

/Ulrika, 56, medlem sedan 2019

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »

Mer Media & opinion