Patientberättelse: ”Jag fick sköldkörtelcancer under Covid”

Jessica fick besked om cancer precis när Covid bröt ut 2020. Som om det inte vore nog att få en cancerdiagnos med allt vad det innebär. Läs hennes egen berättelse om hur det var att drabbas av cancer samtidigt som inget var som vanligt. 

”Cancerfri! Jag har sedan 14 år tillbaka ätit medicin för underproduktion i sköldkörteln. I februari 2020 kände jag att min sköldkörtel kändes knölig. Jag gick till vårdcentralen och läkaren höll med mig. Remiss skickades för ultraljud.

Jag fick hem en remissbekräftelse där det stod att det var 6 mån väntetid. Min man menade på att det finns alltid återbud. Han åkte upp till avdelningen och pratade med dem och jag fick en återbudstid 3 dagar senare. Ultraljudet visade på knölar men läkaren tyckte att de såg godartade ut. För säkerhets skull tog de även en biopsi.

Två veckor senare ringde husläkaren upp mig. Biopsin visade inte på cancer men de kunde heller inte säga vad det var. Ny remiss skickades till öron/näsa/hals.

7 månaders väntetid till biopsi

Jag fick hem en remissbekräftelse där det stod att det var 7 mån väntetid. Min man tog en ny sväng till lasarettet och knappt en vecka senare hade jag en återbudstid.

Den läkaren trodde inte heller att det var cancer utan knölstruma. Han ville ändå operera bort halva sköldkörteln där knölarna satt för att vara 100% säker. Han sa ”Du är inget skolboksexempel så jag vill känna mig säker”.

Knappt två veckor senare fick en återbudstid för operation. Operationen gick bra men jag blev så sjuk av narkosen. Det kändes som att jag satt i en karusell som bara snurrade runt och jag spydde i 9 timmar. Blev inlagd (i ett förråd p.g.a. platsbrist) och fick dropp och syrgas. Två dagar senare stängdes alla planerade operationer på grund av Covid. Jag hann och tack vare min man som jagade återbudstider. Jag hade kanske fortfarande väntat.

Besked om cancer

Vid återbesöket berättar läkaren att det visade sig att det trots allt fanns en knöl som var en cancertumör. Nu ville han operera bort andra halvan av sköldkörteln för att vara säker på att det inte hade spridit sig. Två veckor senare fick jag en operation. Nu var jag en cancerpatient och de opererades trots Covid.

Jag fick en annan narkos som de hade ont om nu under Covid. De gjorde ett undantag för mig. Det gick mycket bättre. Jag valde efter samråd med läkaren att avstå från morfin under operationen eftersom det kan trigga igång ett illamående. Skulle det bli för smärtsamt kunder jag få det i efter hand. Det gjorde klart ont men det gick utan morfin. Fick även veta att jag hade en inflammation i den halvan av sköldkörteln som jag hade haft i många år, Hashimotos sjukdom. Känner jag mig helt annorlunda i kroppen sedan den halvan av sköldkörteln försvann, positiv förbättring. Operationen tog väldigt lång tid, 5,5 timmar, då det p.g.a. inflammationen var svårt att få loss sköldkörteln. Fick sprutor med mig hem att ta varje dag i en vecka för att motverka blodpropp eftersom jag opererades under så lång tid.

Vid återbesöket fick jag besked om att det inte fanns någon cancer i andra halvan. Nu väntade radioaktiv jodbehandling i september. Detta för att döda den ev. sköldkörtelvävnad som kunde finnas kvar.

Kunde inte bli inlagd på grund av Covid

Jag fick en spruta måndag och tisdag som skulle skjuta upp ett värde i kroppen så jag skulle vara mer mottaglig för behandlingen. Tredje dagen fick jag dricka radioaktiv jod i Lund och sedan isolera mig. På grund av Covid kunde jag inte bli inlagd vilket annars är rutin p.g.a. att jag strålade radioaktivt. Familjen fick bo på hotell och jag fick vara hemma. De fick komma hem efter två dygn men den närmsta veckan skulle vi hålla 3 meters avstånd. Övervåningen blev min och barnen fick flytta ner.

Veckan efter var jag i Lund igen och gjorde en kroppsröntgen. De tog extra bilder då de såg något i tarmen. De trodde att det bara var jod som inte lämnat kroppen men var inte säkra.

Beskedet kom. Alla sköldkörtelvävnad är död, ingen cancer syns i kroppen och alla mina mängder prover som jag lämnat var utmärkta. Risken för mig för återfall bedöms bara till 3-5%, så det har jag bestämt mig för kommer inte att hända.

Jag har isolerat mig under corona. Rädd för att få corona och behöva skjuta upp cancerbehandlingar. Bara jobbat hemma, bara varit hemma och inte träffat någon förutom vid promenader. ”

Önskar att någon såg helheten

”Om jag fick drömma, då skulle jag önska att någon såg helheten istället för att man får gå till olika ställen och själv försöka lägga pusslet. Det skulle vara fantastiskt om det fanns någonstans dit vi som har problem med sköldkörteln kunde gå, där man verkligen kollade igenom allting. Jag tror att många hade kunnat må bättre om man såg helheten.”

/Carro, 47, medlem sedan 2018

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »