Patientberättelse: “Jag är säker på att gifterna orsakade min hypotyreos”
Cecilia Oijens blodprov visade skyhöga värden av ett ämne som är känt för att störa sköldkörteln. När hon började må dåligt, tog det henne ändå 5 år att få rätt diagnos. “Inte ett prov togs på sköldkörteln”, berättar hon.
Cecilia Oijens flyttade 2004 till byn Kallinge i Blekinge, där drickvattnet kontaminerats med det hormonstörande ämnet PFAS, vilket Sköldkörtelförbundet skrivit om i en tidigare artikel.
Under 2012 märkte hon först att något var fel.
– Jag var nedstämd och blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Det kändes som om jag blivit dummare, min udd hade gått av någonstans. Dessutom var mensen borta, jag kände mig ofta stressad och svettades mycket.
På vårdcentralen fick Cecilia Oijens höra att symtomen berodde på klimakteriet. Även fast hon påpekade att ingen i hennes släkt så tidigt hamnat där.
– Jag kände på mig att det var något som inte stämde. Allt hände så snabbt och där och då var det skönt att slippa mensen men i efterhand tycker jag att det var väldigt synd. Med den försvann också lusten.
PFAS-förgiftning uppdagades
Något år efter det första besöket på vårdcentralen skakades Cecilias och de andra bybornas värld om totalt. Det var då de fick reda på att de blivit förgiftade med PFAS. Många drabbade tog blodprover för att fastställa nivåerna, däribland Cecilias familj.
– Både min son och jag hade skyhöga värden. Jag dricker mycket kaffe och juice som blandas med kranvatten. Sonen har alltid idrottat mycket och druckit mängder med vatten och juice.
Cecilia gick med i styrelsen för den grupp, PFAS-föreningen, som byborna bildar.
– Allt vi ville var att få förebyggande undersökningar och uppföljningar av vår hälsa, men vi kände oss ignorerade. Av gubbarna i Försvarsmakten men även den forskare som kom för att undersöka förgiftningen, upplevde vi ville förminska alltihop.
Sedan december 2023 har bybor med höga värden av PFAS rätt att få ersättning för personskador, enligt en dom från högsta domstolen.
Fortsatta hälsoproblem
Månaderna gick och för Cecilia Oijens tillkom nya symtom.
– Det kändes som att jag hade ett hårstrå i halsen, som låg där och killade. Det gick jag med ett tag och sedan tappade jag hår och ögonbryn. Jag var frusen och trött. Trots det tog läkaren aldrig ett enda prov på sköldkörteln.
2017 var det ändå en läkare som skickade Cecilia på provtagning för sköldkörteln och hon fick diagnosen Hashimoto’s tyreoidit, den vanligaste typen av hypotyreos:
– Det visade sig att sköldkörteln var helt utslagen. Egentligen är jag anti läkemedel men dessa måste jag ju ta.
Liotyronin av misstag
Symtomen på trötthet fortsatte och Cecilia funderade över alternativ till den Levaxinbehandling hon stod på.
– Arkeologi är mitt stora intresse. Sommaren 2019 var jag på väg hem från att ha varit med på en utgrävning. Körvägen var 1 mil och efter halva vägen var jag tvungen att stanna och vila mig.
Hon bokade in ett läkarbesök och till vikarien på vårdcentralen säger hon att hon vill prova ett alternativ till Levaxin.
– Jag menade Eutyrox (innehåller precis som Levaxin enbart hormonet T4 reds. anm.) men läkaren trodde jag menade Liotyronin (innehåller hormonet T3 reds. anm.) och skrev ut det.
– När jag började med Lio kände jag en annan klarhet, tankarna kändes inte lika spretiga. Det blev också bättre med ögonbryn, ögonfransar och naglar.
Måendet går upp och ner
Idag går Cecilias mående i perioder.
– Just nu är jag sedan januari sjukskriven för utmattningsdepression. Det har varit mycket stress i mitt liv. Mamma fick en hjärnblödning, stressen att vara med i en rättsprocess, att veta att jag är förgiftad. Minsta lilla stress leder till obalans i hur jag mår.
Cecilia är säker på att hon inte fått sköldkörtelsjukdom om det inte varit för PFAS-förgiftningen.
– Vi har ingen sköldkörtelsjukdom bland mina förfäder, förutom min moster som bor i Huddinge och även hon haft PFAS i dricksvattnet.
Hon är heller inte ensam om att ha fått sköldkörtelproblem efter att ha druckit vattnet. Hon känner till flera andra från Kallinge som nu har problem med sköldkörteln. Dessutom behöver Cecilias hund, som låg i sin mammas mage när vattnet var förgiftat, mediciner för sköldkörteln. En tid efter att hunden inte mått bra gjordes ett veterinärbesök:
– Jag sa till min sambo “tänk om det är sköldkörteln” och när han kom ut från veterinären bara nickade han. Hunden fick läkemedel och efter 2 veckor var han som en helt ny hund.
Sedan december 2023 har Kallingebor med höga värden av PFAS rätt att få ersättning för personskador, enligt en dom från högsta domstolen. Tyvärr finns höga värden av PFAS även i dricksvattnet i anda kommuner. I en granskning från SVT beräknas att hundratusentals dricker förorenat vatten.
Cecilia Oijens tipsar om hur du kan minska din exponering för PFAS
Tips på hur du kan undvika PFAS fick du i vår tidigare artikel på ämnet, Cecilia Oijens har också ytterligare förslag:
-
- Var noga med vad du dricker för vatten. Kolla upp kvaliteten hos kommunen. Cecilia har personligen installerat ett vattenfilter på sin kran.
- Testa ditt dricksvatten om du har egen brunn. Då får du dessutom veta vad dricksvattnet innehåller för övrigt.
- Köp PFAS-fritt bakplåtspapper. Svanenmärkta alternativ är fria från PFAS.
- Ta med egen pizzakartong. Förpackningar från restauranger innehåller ofta PFAS och personer som äter fler måltider hemma har lägre PFAS i blodet (1).
- Impregneringssprayer till kläder och skor – välj PFAS-fritt.
Kvinnosjukdomar behöver tas mer på allvar
”Jag känner att det här inte tas på allvar för att det är en kvinnosjukdom. Det har forskats för lite om den. När jag ser tillbaka på när jag först blev sjuk för ungefär tio år sedan känns det som att utvecklingen har gått åt rätt håll, men det finns fortfarande så mycket att göra. Det här förbundet behövs för att vara en röst för vår sak.”
/Ulrika, 56, medlem sedan 2023
Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »
Referenser
Susmann, H.P., L.A. Schaider, K.M. Rodgers, R.A. Rudel. 2019. “Dietary Habits Related to Food Packaging and Population Exposure to PFASs,” Environmental Health Perspectives.