Patienter berättar
Att höra andras erfarenheter kan ge kraft och inspiration, eller bara trösten att man inte är ensam. Läs gärna om några av våra medlemmars resor i sköldkörtelsjukdom.
Leif: ”Mina hormonvärden är bra – då får jag ingen mer hjälp”
På grund av hypotyreos upplever Leif en trötthet som inte går att vila bort och han har missat flera år av sitt liv. Eftersom alla hans labbvärden är bra, inklusive de för sköldkörtelhormoner upplever han att han inte får mer hjälp från sjukvården.
Det mest framträdande symtomet på hypotyreos har för Leif alltid varit trötthet. Innan han blev diagnosticerad var han extremt trött men visste inte varför.
– Jag var tveksam att söka hjälp hos sjukvården eftersom jag tänkte att de skulle tro att jag fiskade efter sjukskrivning.
Tog blodprov av en slump
Ett sammaträffande gjorde att Leif fick ta ett blodprov. Det visade för höga kolesterolvärden och fler blodprov togs. När proverna på sköldkörteln analyserats fick Leif av sin läkare veta att han hade hypotyreos.
– Jag var otroligt trött och orkade ingenting. En resa utomlands fick ställas in eftersom jag bara kunde ligga på soffan.
Till att börja med fick han en låg dos Levaxin men märkte ingen förbättring. Flera höjningar av dosen senare var han fortfarande trött och led av energibrist.
– Tidigare hade jag spelat tennis, åkt skridskor, skidor men nu var det som att jag fått punktering.
Tillägg av T3 en tillfällig boost
När Levaxin inte hjälpte fick Leif prova tillägg av T3.
– Det gjorde mig piggare och gav en boost. Jag kände mig frisk och som vanligt igen. Jag kunde cykla och träna tennis. Men sakta försvann effekten och jag kände mig lika trött som innan.
Leif blev då desperat och höjde dosen av T3 på eget bevåg, något som han efteråt har berättat för sin läkare om.
– Varje gång jag höjde blev jag piggare men sedan minskade effekten. När jag fick hjärtklappning insåg jag att jag inte kunde höja mer. Jag är tillbaka på ruta ett och återigen energilös.
Vet inte hur vägen framåt ser ut
Just nu känner Leif inte mycket hopp och vet inte vad han kan göra för att må bättre. Han har också fått göra undersökningar av bland annat binjurarna, träffat endokrinolog och tagit andra prover.
– Det här har förstört så många år för mig, berättar han. När blodproverna är bra gör doktorn inget mer utan nöjer sig med det. Jag funderar på att byta läkare för att känna mig lyssnad på.
Att han är en man som fått en sjukdom som oftast drabbar kvinnor har han inte funderat så mycket på. Han känner heller ingen annan man med hypotyreos men har stöd från en facebookgrupp han är med i.
Sjuk men inte ensam
“Det var något som också var en stor grej för mig i början. Att jag var inte konstig i huvudet. Jag hade ingen depression eller någonting, utan jag var sjuk. Och jag var inte ensam. Det är viktigt att man känner att man inte är ensam tycker jag. Att man kan träffa och prata med andra i liknande situation.”
/Susanne, 56, medlem sedan 2017
Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »