Sköldkörtelförbundet startar professionsråd

Publicerad:

En snöig halvdag i slutet av november sammanstrålade Sköldkörtelförbundets professionsråd för första gången. Syftet med rådet är att främja en dialog mellan förbundet och vårdens professioner i frågor som rör kvalitet, kunskap och resurser i vården. 

Vi hoppas att rådet tillsammans ska hitta nya infallsvinklar och idéer om hur sköldkörtelvården kan utvecklas och förbättras.

I professsionsrådet sitter:

  • Helena Filipsson Nyström, endokrinolog och forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset
  • Stefan Sjöberg endokrinolog och forskare på Karolinska institutet och Sofiahemmet
  • Agneta Lindo, sjuksköterska och doktorand på Sahlgrenska universitetssjukhuset
  • Sandra Klasson, arbetsterapeut, Region Jönköping
  • Anna Hamilton, dietist, Foodformation 
  • Sofia Eithun Rönning, psykolog och ordförande för Primärvårdsspykologerna inom Sveriges Psykologförbund

Från Sköldkörtelförbundet deltog Anna Bergkvist, Emese Gerentsér och Katarina Nydahl. På mötet deltog också sköldkörtelpatient Maria Malcus för att bidra med sin kompetens om tjänstedesign utifrån patientens resa. Magnus Isacson, allmänläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin deltog också som gäst. Rådets första möte leddes av Anders Printz. 

– Det blev ett engagerat samtal om primärvårdens förutsättningar att kunna erbjuda kontinuitet och helhetsperspektiv och behovet av forskning och hur den kommer till användning i mötet mellan patient och behandlare, säger Anders Printz, processledare för mötet.

– Vi har i flera år drömt om ett forum där vi som förbund möter flera professioner utifrån ett gemensamt mål om att kroka arm för en bättre vård för patienter med sköldkörtelsjukdom. Vårt första möte gav en bra grund för hur vi tillsammans kan skapa en bättre patientresa för den som drabbas av sköldkörtelsjukdom. Jag ser redan fram emot nästa tillfälle, säger Anna Bergkvist, förbundsordförande.

Önskar att någon såg helheten

”Om jag fick drömma, då skulle jag önska att någon såg helheten istället för att man får gå till olika ställen och själv försöka lägga pusslet. Det skulle vara fantastiskt om det fanns någonstans dit vi som har problem med sköldkörteln kunde gå, där man verkligen kollade igenom allting. Jag tror att många hade kunnat må bättre om man såg helheten.”

/Carro, 47, medlem sedan 2018

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »

Mer Nyheter om förbundet Mer Nyheter för professionen