Pressmeddelande: Stora regionala skillnader i behandling av sköldkörtelsjukdom
Publicerad:
Ny kartläggning: Stora regionala skillnader i behandling av sköldkörtelsjukdom
Trötthet, nedstämdhet och värk är vanliga symtom vid underfunktion i sköldkörteln. Men andelen svenskar som får behandling med sköldkörtelhormon skiljer sig kraftigt åt över landet, visar ny läkemedelsstatistik från Socialstyrelsen som Sköldkörtelförbundet sammanställt.
– Det är allvarligt att det spelar roll var i landet man bor om man ska få rätt behandling för sin sjukdom. I dag är det många drabbade som inte får den hjälp de behöver, säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet.
Förskrivningen av läkemedel med sköldkörtelhormon skiljer sig kraftigt åt över landet. Under 2019 var förskrivningen högst i Gävleborgs län, Hallands län och Blekinge län. Lägst var förskrivningen i Dalarnas län, Örebro län och Jönköpings län. Andelen behandlade i Gävleborgs län var hela 59 procent högre jämfört med Jönköpings län. Den stora majoriteten av patienterna får sin behandling i primärvården.
Regionerna har olika rekommendationer om kriterier för diagnos och behandling. I dag görs heller ingen uppföljning av patienterna på gruppnivå, vilket gör att det saknas tillräcklig kunskap om orsaker, behandlingsresultat och samsjuklighet.
– Sveriges kommuner och regioner behöver skyndsamt införa ett nationellt vårdprogram och ett kvalitetsregister för hypotyreos. Först då kan vi få en mer jämlik vård och förbättra livskvaliteten för det stora antal svenskar som är drabbade, säger Anna Bergkvist.
Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Under 2019 behandlades nära en halv miljon svenskar för hypotyreos.
Sköldkörtelförbundetarbetar för bästa möjliga hälsa hos en halv miljon sköldkörtelpatienter och rätt till en individanpassad vård. Sköldkörtelförbundet är en ideell organisation för personer med sköldkörtelsjukdom, anhöriga, andra närstående samt de som vill stödja förbundets mål och syfte.