Anna Sundin: ”Näringsrik kost viktig för dig med sköldkörtelsjukdom”
Publicerad:
Med sköldkörtelbesvär är det många som får nedsatt matsmältning. Det kan vara mindre utsöndring av saltsyra och enzymer som gör att vi inte bryter ner maten som vi ska. Det kan också vara långsammare tarmrörelser som påverkar hur maten rör sig i tarmen. Anna Sundin är licensierad kostrådgivare och menar att för ämnesomsättningens och matsmältningens skull behöver du med sköldkörtelsjukdom välja en energirik, lättsmält och näringsrik kost.
Anna Sundin är lic. kostrådgivare och specialiserad inom sköldkörtelhälsa. I sitt eget företag annasundin.com, på deltid i Medicheck Sköldkörtelklinik och sedan många år volontär för förbundet. När hon fött sitt andra barn som 27-åring fick hon själv diagnosen Hashimotos. Men intresset för ämnesomsättning har funnits där sedan hon var barn.
– Ända sedan barndomen har jag känt av en långsam ämnesomsättning, vilket har fått mig intresserad av kostens betydelse för hälsan. Efter gymnasiet studerade jag till kost och näringspedagog vid Uppsala universitet under tre år.
2017 blev hon lic. kostrådgivare med eget företag. Sedan 2019 finns hon hos Medicheck där hon är kostrådgivare via deras Sköldkörtelklinik.
Mer om Anna kan du läsa i det här inlägget.
Kosten och sköldkörteln
När Anna Sundin pratar om kost har hon inte någon specifik diet i tankarna utan mer en matfilosofi som bygger på Dr Ray Peats forskning. Det handlar mycket om att få i sig tillräckligt med energi, hitta vad som passar den egna kroppen och lära sig lyssna på den.
– Jag tror inte så mycket på dieter, det blir ofta “one size fits all”. När vi utesluter för många livsmedel är det lätt att vi får i oss för lite energi och missar den näring som vi behöver för vår hälsa som kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Har du följt en diet länge och har kvar samma symtom som trötthet, uppsvälld mage, hjärndimma, mensrubbningar, oro och ångest, kan det vara dags att prova något annorlunda, tipsar Anna Sundin.
– Istället för en diet bör vi fundera på vad maten vi äter innehåller och hur våra kroppar reagerar på den. Hitta vad som passar vårt energibehov och vår matsmältning, berättar hon.
Hjärna och lever centrala
För att må bättre vid sköldkörtelsjukdom finns många saker att tänka på men två organ är enligt Anna extra centrala: levern och hjärnan.
– Levern ska sköta konverteringen från T4 till T3, bilda glykogen/energilager och avgifta oss. Det här kräver mycket näring och genom att ge den näringsrik mat underlättar vi dess arbete.
Viktigt med lättsmält mat
– När vi är sköldkörtelsjuka och vår ämnesomsättning är nedsatt är även vårt matsmältningssystem försvagat. Då är valet av näringsrik och lättsmält kost otroligt viktigt för oss med sköldkörtelsjukdom, berättar Anna Sundin.
Hennes syn på vad som är lättsmält mat går vi igenom indelat på makronäringsämnena:
Kolhydrater
– Fibrer kan enligt min erfarenhet ställa till besvär för den som har en svag matsmältning, låg ämnesomsättning. Då behöver du fokusera på lättsmälta kolhydratkällor som du snabbt kan bilda energi från. Många grönsaker är väldigt fiberrika och till viss del kan de göras mer lättsmälta om de tillagas och mjukas upp, berättar Anna.
– Även stärkelse kan vara tufft för en svag matsmältning, som i potatis, ris och mjöl. Däremot de enkla sockerarterna lättare att bryta ner och använda som energi. Exempel är pumpa, squash, paprika, tomat, gurka, frukt, bär, honung och fruktjuice.
– Gluten och sköldkörteln funderar många över och Anna bekräftar att det är svårsmält men tipsar om att ev prova vitt surdegsbröd där glutenproteinet till viss del brutits ner. Dock en hel del stärkelse i bröd, även i glutenfritt bröd som är bakat på stärkelse
Protein
– De mest näringsrika proteinkällorna är de animaliska som mejeriprodukter, ägg kött, fisk och skaldjur.
För vegetarianer rekommenderar Anna mjölk och ägg. För en del är getmjölk mer lättsmält.
– Har du undvikit mjölk länge kanske inte tarmen producerar enzymerna för att bryta ner laktos längre. Starta försiktigt för att se om produktionen kommer igång, berättar Anna.
Fett
Fleromättade fetter som omega-3 och omega-6 kan enligt Anna få ämnesomsättningen att gå långsammare. Anna förklarar:
- Dessa fetter är extremt känsliga för värme och syre, vilket gör att de lätt oxiderar/härsknar.
- Cellens energiproduktion försämras, detta skapar sjukdomar, viktuppgång och gör att vår ämnesomsättning går långsammare.
- Vi kan aldrig få ”brist” på omega-3 och omega-6, det finns i vår mat och kroppen själv bildar dessa fettsyror av kroppseget omega-9, mjödsyra.
Därför ska du välja lättsmält kost
– Processen att bryta ner proteiner till aminosyror kräver mycket energi. Vår lever och hjärna använder endast enkla sockerarter som energikälla. Våra celler föredrar enkla sockerarter för att bilda energi.
Välj gärna en kombination av proteiner och kolhydrater/enkla sockerarter. Dessa två hjälper varandra i processen att ge kroppen energi och viktigt byggmaterial.
Enligt Annas erfarenhet är resultatet av att styra om kosten att ge våra celler mer energi. Levern fungerar då bättre och kan omvandla T4 till T3, bilda glykogen och ta hand om hormonrester från östrogenmetabolismen.
– Det gör att östrogen, som är ett celldelningshormon och ofta kan bli dominant så kallad östrogendominans, vilket är mycket negativt för sköldkörtel och äggstockar och ofta bidrar till symtom,
då kan minska och det förbättrar hälsan.
Hela kroppen kan komma in i en god balans av en fungerande lever och en hjärna som får mer energi. En del kan även läka sin sköldkörtel, helt eller delvis. Dock försämras sköldkörtelproduktionen över tid, åldersdiabetes kan tex vara ett symptom på en långsam ämnesomsättning
För dagbok
Anna uppmuntrar alltid sina klienter att skriva dagbok. Parametrar hon rekommenderar att hålla koll på för att se hur sköldkörteln fungerar är:
- Vilotemp över 36,5 innan du stiger upp, 37,0 mitt på dagen
- Vilopuls 75-90 per minut
- Prova även eventuellt: Kostregistrering under en period
– En kostregistrering kan visa om du äter för lite, som är vanligt. En kvinna behöver runt 2000 kcal per dag, mer vid fysisk aktivitet. Vid för lågt energiintag finns stor risk att ämnesomsättningen sjunker, kroppen tvingas då gå på sparlåga, stresshormoner ökar och vi har lättare att få inflammationer som skapar sjukdom.
Det är så lätta att tänka att en smal kropp är en frisk kropp, men det kan vara en farlig väg att gå med ständigt bantande och hård träning, som ofta är negativt för sköldkörtel och ämnesomsättning.
Lyssna på din kropp, prioritera alltid måendet och dina hormoner, då kommer viktnedgången när din kropp är i balans, avslutar Anna.
Vill du lyssna på ett webbinarium med Anna om kost kan du som är medlem göra det här
Du hittar lösenordet till webbinariet i ditt senaste medlemsbrev.
Önskar att någon såg helheten
”Om jag fick drömma, då skulle jag önska att någon såg helheten istället för att man får gå till olika ställen och själv försöka lägga pusslet. Det skulle vara fantastiskt om det fanns någonstans dit vi som har problem med sköldkörteln kunde gå, där man verkligen kollade igenom allting. Jag tror att många hade kunnat må bättre om man såg helheten.”
/Carro, 47, medlem sedan 2018
Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »