Klimakteriet och sköldkörteln – Hur påverkar de varandra?

Publicerad:

Förändringar i kvinnliga könshormoner kan börja redan i 35-årsåldern och fortsätter fram till menopaus. Östrogen och progesteron har stor påverkan på sköldkörteln. Och vice versa. Hur gör du för att se till hela den hormonella hälsan?

Menopaus är bara en enda dag i ditt liv. Nämligen den dag då du inte haft menstruation på 12 månader. Förklimakteriet och klimakteriet däremot, är den hormonella omställning som kan pågå från att vi är 35+ (oftast från vi är 40+) tills vi har menopaus. 

Förklimakteriet är en tid av diffusa och ibland svårtolkade symtom på förändringar i dina hormoner: 

  • Regelbunden mens men den kommer kanske lite tätare än den brukade göra.
  • Svårare att sova, 
  • Nedstämdhet, 
  • Förändringar i hud, hår, vikt eller sexlust 
  • Hjärndimma och minnesförlust är inte ovanligt. 

Det som händer med de kvinnliga könshormonerna tidigt i förklimakteriet är att du får lägre nivåer av progesteron, hormonet som ska vara högt från ägglossning och fram till mens. Dessutom kan nivåer av östrogen fluktuera upp och ner som en berg- och dalbana.

Senare i förklimakteriet (från ca 45 års ålder) kommer mer uttalade symtom som är lättare att koppla till klimakteriet. 

  • Mensen hoppar över en månad eller flera
  • Du får mens flera gånger under samma månad
  • Vallningar 
  • Ont i brösten
  • Urinvägsproblem
  • Torra och sköra slemhinnor
  • Tyngre blödningar.   

Östrogen fortsätter att svänga, vilket innebär du kan ha symtom en månad men inte nästa. Samtidigt har du också sjunkande nivåer av hormonet vilket gör symtomen tydligare (1).  

Samspelet mellan sköldkörteln och östrogen

Du vet kanske hur viktiga sköldkörtelhormonerna är för att vi ska kunna bli gravida. Det ger en fingervisning om hur nära samarbetet är mellan våra kvinnliga könshormoner och sköldkörteln. Sköldkörteln bidrar till regelbundna menstruationscykler och normal fertilitet, medan kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron påverkar sköldkörtelns funktion och hur tillgängliga hormonerna är i kroppen.

Östrogen och sköldkörteln: 

  • Ökar nivåerna av tyroxinbindande protein (TBG) vilket kan minska fritt T4 och T3. Det innebär att mindre hormon är tillgängligt för dina celler. 
  • Östrogen behövs för normal produktion av sköldkörtelhormoner (2),

Progesteron och sköldkörteln: 

  • Balanserar östrogenets effekter på sköldkörteln 
  • Tillsammans med sköldkörtelhormoner är progesteron viktigt för humör och sömn (3)

Sköldkörteln och kvinnliga könshormoner:

  • Reglerar menscykeln. Sköldkörtelhormoner påverkar produktion av östrogen och progesteron. 
  • Styr fertilitet och ägglossning. Vare sig för mycket eller för lite sköldkörtelhormon är bra när du vill bli gravid (4). 

Gör sköldkörtelsjukdom klimakteriet jobbigare?

Du som har sköldkörtelbesvär ser direkt att symtomen ovan lika gärna kan komma från obalanser i sköldkörteln. Därför är de som sagt svårare att upptäcka och det är viktigt att du träffar en läkare som ser till hela din hormonella hälsa. Annars kan det leda till att rätt diagnos fördröjs och du har symtom i onödan. En studie noterar att kvinnor som hade symtom av klimakteriet som inte försvann med behandling, kunde minska sina symtom om de fick hjälp att balansera sina sköldkörtelhormoner (5).

Sköldkörtelhormoner i obalans kan också göra att du hamnar i klimakteriet tidigare än du hade behövt.

Utlöser problem med sköldkörteln

Det är också vanligt att förändringar i kvinnliga könshormoner utlöser sköldkörtelsjukdom. Länken är östrogen som har en kraftfull påverkan på immunförsvaret (6). 

De vanligaste diagnoserna av sköldkörtelsjukdom, Hashimotos Tyreoidit och Graves sjukdom, är autoimmuna. Det innebär att orsaken till dina symtom från början är en attack från immunförsvaret på den egna vävnaden. Sådana attacker kan utlösas av att östrogen svänger, som vid graviditet eller under klimakteriet. 

Hade du redan en diagnos kan du uppleva att sjukdomen blossar upp på ett nytt sätt under klimakteriet. 

Hormonersättning

För att dämpa symtom från förklimakteriet och klimakteriet är det vanligt att ta hormonersättning. Då är det viktigt att tänka på att östrogen i tabletform har potential att påverka sköldkörtelhormoner.   

Behandlas du med T4, oftast Levaxin, kan du behöva öka din dos efter att ha påbörjat östrogen i tablettform. Det gäller alltså inte östrogen i form av spray, gel eller plåster. Tala med din läkare om att ta nya prover efter förändringar i hormonbehandling eller nya tillskott.  

Några ord särskilt om soja

Soja är ett populärt val för dig som vill minska symtom på klimakteriet. Det rekommenderas att äta soja och ofta finns de aktiva ämnena från soja i tillskott mot klimakteriebesvär. De aktiva ämnena i soja är så kallade fytoöstrogener.

Fytoöstrogener är växtmolekyler som liknar östrogen och som kan ha liknande verkan som östrogen i kroppen. Finns även linfrön och tillskott som marknadsförs vid klimakteriet innehåller även de fytoöstrogener.  

Värt att tänka på är att det är oklart hur ämnen i sojabönan, det finns misstankar om att soja kan påverka sköldkörteln och förhindra produktion av sköldkörtelhormon. En randomiserad studie visade ingen effekt av soja på sköldkörteln (8). En annan studie kunde visa en minskning av T3 och högre TSH, som var övergående (19).

Soja kan minska upptag av Levaxin från tarmen. Till och med är det så att du kan behöva en större dos sköldkörtelhormon om du äter mycket soja (10). Prata därför med din läkare om du misstänker att det kan gälla dig. 

Text: Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos.

Tips för dig som har sköldkörtelsjukdom och går igenom klimakteriet 

  • Om du har kvarstående symtom från sköldkörteln, undersök om de istället beror på klimakteriet 
  • Och omvänt, har du symtom på klimakteriet bör du utesluta sköldkörtelproblem. Både för mycket och för lite sköldkörtelhormon kan ge tidigare och jobbigare symtom på klimakteriet. 
  • Tänk på att hormonersättning och kosttillskott riktade mot klimakteriet kan påverka sköldkörteln 
  • Om du inte känner dig lyssnad på av din läkare byt. För klimakteriebesvär är gynekologer den specialitet som kan mest.

Medlemmarnas råd till dig som är i klimakteriet med sköldkörtelbesvär: 

  • Få tid att göra sånt du mår bra av. ”Det som varit viktigast för mitt välmående är att få tid att göra saker jag vet är positiva för mig. Som lägga mig i tid, varva ner och återhämta mig, motion och allt sånt som plockas bort när det är mycket att göra. Utmaningen är att få tid att möta mina egna behov.”
  • Ta hjälp av livsstilen. ”Ashwagandha har hjälpt mig att balansera pms:en och få bättre sömn. Tar 2 kapslar varje kväll innan jag lägger mig. Sedan har jag även märkt positiv skillnad när jag äter mer hormonkost och håller nere på socker och alkohol.”
  • Se över din inställning. ”Jag har inte märkt av något speciellt.
    Äter ordentligt, rör på mig och ser givetvis till att sköldkörteln är så bra medicinerad som möjligt. Undviker hormoner, även lokalt. Tror både egen och omgivningens inställning har betydelse. Det är fult att bli gammal i västvärlden och klimakteriet är ett bevis på att man är på väg dit.”

Vet vad de pratar om


”Det jag uppskattar mest med Sköldkörtelförbundet är att det känns som att de tar det på allvar, och det kändes som att det var första gången. Det känns som att de vet vad de pratar om och att de inte förminskar det på något sätt.”


/Emma, 27, medlem sedan 2019

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »

Referenser

  1. Duralde ER, et al. Management of perimenopausal and menopausal symptoms. BMJ. 2023 Aug 8;382:e072612. doi: 10.1136/bmj-2022-072612. Erratum in: BMJ. 2023 Aug 29;382:p1977.
  2. Mazer NA. Interaction of estrogen therapy and thyroid hormone replacement in postmenopausal women. Thyroid. 2004;14 Suppl 1:S27-34.
  3. Bertoni AP, et al. Progesterone Upregulates Gene Expression in Normal Human Thyroid Follicular Cells. Int J Endocrinol. 2015;2015:864852.
  4. Jacobson MH, et al. Thyroid hormones and menstrual cycle function in a longitudinal cohort of premenopausal women. Paediatr Perinat Epidemiol. 2018 May;32(3):225-234.
  5. Badawy A, et al. Can thyroid dysfunction explicate severe menopausal symptoms? J Obstet Gynaecol. 2007 Jul;27(5):503-5
  6. Moulton VR. Sex Hormones in Acquired Immunity and Autoimmune Disease. Front Immunol. 2018 Oct 4;9:2279.
  7. Sathyapalan et al. The Effect of Phytoestrogen on Thyroid in Subclinical Hypothyroidism: Randomized, Double Blind, Crossover Study. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 11;9:531. doi: 10.3389/fendo.2018.00531. PMID: 30254609; PMCID: PMC6141627
  8. Messina M, et al. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006 Mar;16(3):249-58. doi: 10.1089/thy.2006.16.249. PMID: 16571087.
  9. Sathyapalan T, et al. The Effect of High Dose Isoflavone Supplementation on Serum Reverse T3 in Euthyroid Men With Type 2 Diabetes and Post-menopausal Women. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Nov 22;9:698.
  10. Wiesner A, et al. Levothyroxine Interactions with Food and Dietary Supplements-A Systematic Review. Pharmaceuticals (Basel). 2021 Mar 2;14(3):206.
Mer Forskning