Lästips: Hälsoböcker för sommaren

Publicerad:

Sugen på läsning om hälsa eller smarriga, näringsrika recept? Här får du lästips för lata dagar i hängmattan.  

 

Stabilare blodsocker

Jesse Inchauspé – Glucose Godess – har gjort succe med sina hacks för att minska blodsockret. Genom att optimera matintag och måltidstiming kan du optimera ditt blodsocker. Många av oss med sköldkörtelbesvär – både hypotyreos och hypertyreos- har svårare att reglera blodsockret och därför mår många bättre när de fokuserar på att hålla det jämnt. När blodsockret är stabilt minskar stressen på kroppen och hormonsystemet, inklusive sköldkörteln. Genom att följa Glucose Goddess-metodens riktlinjer för att äta mat i rätt ordning, som att konsumera grönsaker och protein före kolhydrater, kan man undvika blodsockerspikar och förbättra den allmänna hormonhälsan, vilket i sin tur kan stödja en hälsosam och välfungerande sköldkörtel. 

Läs mer om boken.

 

Vad vi äter – om ultraprocessad mat och vad den gör med oss

Det är säkert ingen nyhet för dig att snabbmat och godis inte är någon hälsokost. Men det är ändå fascinerande att följa med i Chris Van Tullekens beskrivning av exakt hur den påverkar vår hälsa. Och hur det går till när stora företag har inflytande över vår hälsa. Har du tittat på Medicin med Mosely är Chris ett välbekant ansikte och i den här boken belyser han den ultraprocessade kosten. Vad gör den med vår fysiska och den psykiska hälsa? Och vad gör den med vår planet?

Läs mer om boken.

Mycket näring för pengarna 

Näringsrik mat är något du säkert inte vill dra ner på även om plånboken kanske önskar annat emellanåt. Lösningen då är att lära dig mer om vilka livsmedel som är billiga och samtidigt näringsrika. Böckerna tar inte hänsyn till glutenfritt, paleo eller andra kostförändringar men med lite kreativitet finns det inspiration att hämta. 

Den ena boken är skriven av Sara Ask och heter “Maxa – Mer näring för pengarna. 

Den andra boken står Karoline Pettersson för och heter “Budgetbra – Recept för hälsan och plånboken”

Verktyg för mer vardagsglädje 

Rangan Chatterjees bok Lyckobalansen har, liksom övriga böcker i serien, gjort succe och är intressant för alla som vill ha en bättre vardag. Den brittiska funktionsmedicinska läkaren erbjuder en uppfriskande holistisk syn på välbefinnande, där fokus ligger på att balansera fyra nyckelområden i livet: vila, aktivitet, näring och kontakt. Han presenterar vetenskapligt underbyggda och praktiska råd för hur man kan minska stress, förbättra sömnen, öka fysisk aktivitet och stärka sociala relationer. Genom att integrera små, hållbara förändringar i vardagen hjälper boken läsarna att skapa en bättre balans, vilket leder till ökat välmående och långsiktig hälsa.

Hoppas du hittar en ny favorit!

Mer Böcker och poddar