Låt maten bli din medicin – ny bok från Paleoteket berättar hur

Publicerad:

I april kom en ny bok som handlar om hur immunförsvaret påverkas av vad som sker i magen. Autoimmun kost blir ett allt mer populärt sätt att minska symtomen av sköldkörtelsjukdom. Hittills har mest vittnesmål legat bakom dess popularitet, men nu kommer också mer och mer forskning. Den nyutkomna boken ”Autoimmun handbok” beskriver forskningen och en stegvis metod för att återvinna hälsan. 

 

– Vid autoimmun sköldkörtelsjukdom har immunförsvaret blivit förvirrat och börjat attackera den egna sköldkörteln. Tidiga tecken är ofta ökande trötthet, allergier eller magbesvär – diffusa symtom som riskerar att leda vidare till allt sämre hälsa. ”Autoimmun handbok” ger läsaren en djupdykning i immunförsvarets samspel med maghälsa, tarmflora, hormoner, allergier och intoleranser. Vissa livsmedel många äter dagligen, som bröd och godis, kan skada vår maghälsa och därmed lägga grunden för autoimmun sköldkörtelsjukdom. Även de problem vi ser med ökande allergier, överkänsligheter och kroniska inflammatoriska symtom har en gemensam grund i försämrad maghälsa. Arbetar vi med att förbättra maghälsan kan vi minska symtom i helt andra delar av kroppen, säger Karl Hultén som är biomedicinare, författare och expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom.

Individanpassar, felsöker och optimerar

”Autoimmun handbok” presenterar en gedigen faktabakgrund och en systematisk metod som hjälper den som vill ta makten över sin egen hälsa med hjälp av kost och livsstil.

– Boken beskriver hur man ska äta för att hjälpa sin kropp att läka, men också hur man individanpassar, felsöker och optimerar sin kost. På senare år har vi lärt oss mycket om hur probiotika och kosttillskott kan användas för att minska symtomen och hur man anpassar sömn, återhämtning och fysisk aktivitet för bästa immunhälsa. Den moderna kosten har fört oss människor långt bort från den mat vi är evolutionärt anpassade till. De flesta vet idag att den moderna maten orsakar övervikt, fetma och hjärtsjukdom. Vad många däremot inte känner till är att den också gör immunförsvaret förvirrat, säger Karl Hultén.

Det autoimmuna protokollet

Autoimmun handbok beskriver en typ av antiinflammatorisk eller läkande kost som kallas det autoimmuna protokollet (AIP eller autoimmun kost). Detta kostupplägg har redan hjälpt tusentals personer världen över till ökat välbefinnande. AIP är en elimineringskost som utesluter modern processad mat, spannmål, gluten, mejerier och socker och som inkluderar rena råvaror i form av grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, fågel och frukt. Det är också en metod där varje person genom självexperiment prövar sig fram till en individanpassad läkande kost, som passar just hans eller hennes tarmflora och genetiska anlag.

– Faktum är att de flesta som tillämpar en läkande AIP-kost faktiskt lyckas minska sina symtom och uppnå större välbefinnande, säger Karl Hultén.

Av: Paleoteket. Läs mer om boken och författarna på paleoteket.se

LÄS MER: https://skoldkortelforbundet.se/ny-studie-visar-att-aip-kan-ge-minskade-symtom-och-hogre-livskvalitet-vid-hashimotos/

Mer Böcker och poddar