Om du misstänker att du har hypotyreos eller hypertyreos så är det viktigt att du vet hur sjukdomen kan skilja sig åt för dig som är man. För trots att kvinnor har 4-5 gånger högre risk att drabbas av en sköldkörtelsjukdom, så kan även män drabbas. Symtomen är liknande oavsett kön men det finns även specifika symtom för män som är bra att känna till, så att du som drabbats kan få behandling så snart som möjligt. Här kan du läsa mer om över- och underfunktion i sköldkörteln och hur det påverkar dig som man.

En sköldkörtelsjukdom kan yttra sig på olika sätt, varav de vanligaste är hypotyreos och hypertyreos. I det första fallet producerar sköldkörteln för lite hormon, och i det andra fallet tillverkar sköldkörteln för mycket hormon.

Symtomen för över- och underproduktion av sköldkörtelhormon hos män liknar symtomen hos kvinnor, men det finns även symtom som är specifika för män. Erektionsproblem, låg spermahalt, minskad muskelmassa och tidig skallighet är några symtom som kan orsakas av obehandlad hypotyreos eller hypertyreos. För mycket sköldkörtelhormon kan också leda till minskat testosteron i kroppen.

Ett av de vanligaste symtomen hos både män och kvinnor är att man upplever trötthet som inte försvinner trots att man sover ordentligt. Tröttheten kan vara så stor att man inte längre har energi att göra de saker man tidigare orkat med, eller att saker som man egentligen ser fram emot behöver ställas in på grund av att man är för trött. En del personer beskriver tröttheten som förlamande.