Patientberättelse om arbetsliv: ”Situationen på jobbet blev ohållbar”

Jobbet är en stor del av våra liv och om det inte fungerar spiller det över på resten av vardagen. Många med sköldkörtelbesvär upplever att arbetslivet påverkas negativt. Johanna Fält fick efter sin sköldkörtelsjukdom byta jobb för att situationen blev ohållbar. 

December 2019 fick Johanna Fält sin diagnos Graves sjukdom, den vanligaste typen av överfunktion i sköldkörteln. 

– I efterhand funderar jag över hur länge jag egentligen varit sjuk. En del symtom hade funnits där länge. Jag hade varit nära att gå in i väggen men inte förstått varför.

Diagnosen fick hon efter att ha besökt akuten på grund av hjärtat. 

– Jag låg i soffan och det kändes som att hjärtat var på väg ur kroppen. 1177 rådde mig att åka in till akuten och där gjordes många undersökningar men inget fel på hjärtat annat än en vilopuls på 106 slag i minuten hittades. 

Läkaren som Johanna träffade på akuten var kardiolog och trodde att symtomen berodde på stress och utmattning. Turligt nog togs ändå prover på sköldkörteln och nästa dag fick Johanna ett samtal från läkaren. 

– Hon sa att jag hade hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln reds. anm.). Då förstod jag att det var allvar, berättar Johanna. 

Behandlingen framgångsrik

Vanligtvis behandlas Graves när den diagnostiseras första gången med läkemedel som helt bromsar sköldkörtelns produktion av hormoner och sedan lägger man till Levaxin (det vill säga T4, sköldkörtelhormon). Behandlingen kallas “block and replace”. Johannas immunförsvar svarade bra på behandlingen. 

– Mina värden blev snabbt bra och efter ett år kunde jag avsluta behandlingen. Nu ska jag göra en sista provtagning och sedan är jag friskförklarad. 

Johanna tar i dag inga läkemedel, till exempel Levaxin utan hennes sköldkörtel fungerar nu som den ska. 

Normala prover – men inte återställd

Med normala prover och den egna sköldkörtelns hormoner borde allt vara frid och fröjd. Men så ser det inte ut för alla och det är vanligt att ha kvarstående symtom efter Graves. Så var det också för Johanna. 

– Jag missar saker på jobbet. Förut har jag varit bra på att föra protokoll vid möten men nu kan jag glömma att vi pratat om något och inte ta med det i protokollet. Jag har också blivit stresskänslig, något jag inte varit innan. 

Som många andra med Graves upplever Johanna att hjärnan är påverkad av sjukdomen och att orken inte finns inte där på samma sätt som innan. 

– Jag känner mig hjärntrött emellanåt. Arbetar jag orkar jag knappt med någonting mer resten av dagen. Min dotter är 5 år och jag har ofta dåligt samvete över att jag inte orkar leka med henne.

Hjärtat har inte heller helt återhämtat sig.  

– Ibland har jag kramper eller känner att det bränner till. Jag kan få hög puls av enkla saker som att gå på toaletten. Det känns som att kroppen springer ett maraton. Jag har legat på om att få alla prover man kan tänka sig men de visar ingenting som är fel. 

Anpassat arbetslivet

Johanna arbetar som arbetsterapeut och har haft 100 procent anställning på ett gruppboende inom socialpsykiatrin. 

– Där arbetar jag både som arbetsterapeut och undersköterska och känner aldrig att jag hinner med. Det fungerade bra i början men nu upplever jag att jag får hjärtproblem av att vara där. Personalsituationen är osäker och jag vet aldrig om jag kommer vara själv eller om vi är fler som jobbar. 

Hon försökte få gehör för hur hon mådde på jobbet genom att be om att få anpassa sina arbetsuppgifter men det lyckades inte.Till slut kändes situationen ohållbar och Johanna sökte ett nytt arbete. 

– Nu jobbar jag 50 procent på gamla jobbet och 50 procent på det nya med neuropsykiatriska utredningar. Där kan jag jobba hemifrån och lägger upp mina arbetstimmar och mitt arbetssätt själv. Det är stor skillnad för mig. Planen är att jobba med detta 100 procent och då kommer min vardag fungera mycket bättre, avslutar Johanna.

Text: Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos.

Johannas råd till dig i en ohållbar arbetssituation

  1. Stå på dig mot vården. Våga vara öppen och berätta om dina symtom – även om du tror att de kommer bli avfärdade. 
  2. Det bästa är en läkare som tar dina symtom på allvar. Byt läkare om du inte är nöjd. 
  3. Sätt dig själv och din hälsa i främsta rummet och lär känna hur du fungerar i arbetslivet nu efter sköldkörtelsjukdomen. Vad passar dina nya förutsättningar? 

Gjorde mig tryggare och starkare

”Tack vare förbundet visste jag vad jag skulle säga när jag kom till läkaren. Vilken fakta jag skulle lägga fram, vad som var sanning och hur jag skulle uttrycka mig. Och att det är bra att ha med sig någon. Jag tog med mig min syster. För bara det gjorde att jag blev tryggare och starkare.”

/Susanne, 56, medlem sedan 2017

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »