Hypertyreos – vem drabbas och varför?

Hypertyreos betyder överskott av sköldkörtelhormon. Kroppen går på högvarv och man blir “utbränd”. Varje år insjuknar cirka 3500 personer i hypertyreos, och år 2019 behandlades 10 271 personer med tyreostatika mot hypertyreos. Hypertyreos kallas också tyreotoxikos eller giftstruma.

Graves sjukdom

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är autoimmun sjukdom: Grave’s sjukdom, också kallad Basedows sjukdom eller toxisk diffus autoimmun hypertyreos. En autoimmun sjukdom är när immunförsvaret inte fungerar som det ska och börjar attackera kroppens organ som om de inte hörde till kroppen. Vid hypertyreos bildar immunsystemet antikroppar mot sköldkörteln (TRAK), som liknar det TSH-hormon som utsöndras av hypofysen och stimulerar därför sköldkörteln att producera för mycket hormon. TRAK stimulerar sköldkörtelns TSH-receptorer. Ärftliga faktorer spelar in och det är vanligare att drabbas om man har det i familjen.

Toxisk knölstruma och toxiskt adenom

Andra orsaker till hypertyreos orsakad av sköldkörteln kan vara toxisk knölstruma och toxiskt adenom. Dessa tillstånd leder till att vissa delar av sköldkörteln börjar producera hormon utan att vänta på signal från hypofysen (genom TSH-hormonet).

Hypertyreos hos hypotyreospatienter

Patienter med autoimmun hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) kan ibland även ha perioder med för mycket sköldkörtelhormon, på grund av att den autoimmunt attackerade sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Tips! Sök på ”hypertyreos” i vår sökmotor för att hitta fler texter om hypertyreos, utöver dem du ser i menyn.