Sköldkörtelbesvär = mer magproblem?

Publicerad:

Ja, det verkar så. Glutenintolerans, överväxt av bakterier i tunntarmen och antikroppar mot slemhinnan i magen och tarmen är alla vanligare hos den som har en sköldkörteldiagnos. 

Vad som är hönan och vad som är ägget är omöjligt att säga när det kommer till magproblem och sköldkörteln. Får du oftare besvär från tarmen för att sköldkörteln inte fungerar som den ska – eller får du sköldkörtelproblem för att tarmen är i obalans? Antagligen går sambandet åt båda hållen.

Glutenintolerans och sköldkörteln

Sju procent av alla med autoimmun hypotyreos och tio procent av alla med autoimmun hypertyreos har glutenintolerans – även kallat celiaki. Det kan yttra sig som svåra magproblem eller bara som att du har diffusa symtom och svängande hormonvärden på grund av att tarmen tar upp läkemedlen ojämnt. 

En del läkare menar att alla med autoimmuna sköldkörteldiagnoser borde screenas för glutenintolerans. De påpekar också att det är extra viktigt för dig som trots behandling fortfarande inte mår bra. 

Läs mer om sköldkörteln och gluten HÄR samt HÄR

Autoimmunitet mot magslemhinnan

Har du hypotyreos är det vanligare att också producera antikroppar mot magens slemhinna vilket orsakar så kallad autoimmun atrofisk gastrit. Det här triggar immunförsvaret och förändrar utsöndringen av magsaft så att tarmen tar upp näring sämre, till exempel järn och vitamin B12. Dessutom kan en brist på magsyra leda till sämre upptag av läkemedel, till exempel läkemedel med sköldkörtelhormon. 

Genomsläpplighet i tarmen

Tarmen är bara ett cellager tunn, just eftersom den ska kunna släppa igenom rätt saker – samtidigt som den håller andra ute. Ett exempel på sådant den vill släppa in är vatten och sådant den vill hålla ute är osmält mat och bakterier. 

Under vissa omständigheter fungerar inte balansen och tarmen släpper igenom mer än den borde vilket kan leda till att immunförsvaret blir retat och – menar vissa – lägga grunden för kronisk inflammation och i längden autoimmunitet i form av hypo- eller hypotyreos.  

Förekomst av skadliga bakterier

Bakterier i tarmen är i grunden något bra. Om de är på rätt plats. Tänker du dig tarmen som ett rör från munhåla till anus ska antalet bakterier öka successivt längs med röret. Tunntarmen ska vara förhållandevis steril jämfört med tjocktarmen, där det finns miljarder bakterier i endast ett gram bajs. 

Överväxt av bakterier i tunntarmen (Small Intestinal Bacterial Overgrowth – SIBO) stör tarmens funktion och är kopplat till ohälsa. En studie visade att hypotyreos är den absolut vanligaste orsaken till överväxt av bakterier i tunntarmen. Det hänger ihop med bristen på magsyra som många har, eftersom den sura magsaften normalt ska hindra bakterier från att trivas i tunntarmen. 

Finns samband med IBS?

IBS – Irritable Bowel Syndrome, eller känslig tarm, är vanligt – upp till 15 procent av alla har symtom. Det kluriga är att många symtom vid sköldkörtelsjukdom och IBS är gemensamma, därför kan det vara svårt att veta vad som är vad. I en kommande intervju med dietist Sofia Antonsson, grundare av Belly Balance får du veta mer.

Text: Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos.

Referenser

Ruscio M, Guard G, Piedrahita G, D’Adamo CR. The Relationship between Gastrointestinal Health, Micronutrient Concentrations, and Autoimmunity: A Focus on the Thyroid. Nutrients. 2022 Aug 30;14(17):3572.

Patil AD. Link between hypothyroidism and small intestinal bacterial overgrowth. Indian J Endocrinol Metab. 2014 May;18(3):307-9.

Vet vad de pratar om

”Det jag uppskattar mest med Sköldkörtelförbundet är att det känns som att de tar det på allvar, och det kändes som att det var första gången. Det känns som att de vet vad de pratar om och att de inte förminskar det på något sätt.”

/Emma, 27, medlem sedan 2019

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »

Mer Egenvård