Sköldkörtelföreläsningen med Dana Trentini ”HypothyroidMom” i Herlev 13 maj 2017

Resan mot ett tillfrisknande och rätt behandling ledde till att Dana Trentini för cirka fyra år sedan startade HypothyroidMom – en webbsida med information om sköldkörtelsjukdom, då hon insåg att det saknas kunskap och att rätt behandling är svår att tillgå. Dana Trentini har över en miljon följare på sin Facebooksida och antalet fortsätter att stiga.

Dana Trentini höll sin föreläsning i Herlev utanför Köpenhamn, där hon berättade sin historia om hur hon blev sjuk för elva år sedan, och det var början på hennes kamp för att må bra.

Idag mår hon äntligen bra och har fått rätt medicin, som i hennes fall var NDT. Hon fick ett missfall efter sin första graviditet och läkarna trodde inte hon skulle kunna bli gravid igen, men när hon började medicinera blev hon mot alla odds gravid vid 40 års ålder och fick sin andra son. Hennes diabetes försvann även helt och hållet när hon fick rätt behandling för sin hypotyreos.

Det bedrivs ingen forskning idag på denna problematik med sköldkörteln. Alla symtomen kan leda till sjukdom och även allvarliga tillstånd som kan leda till för tidig död om man inte får rätt behandling. Det är endast T4 som skrivs ut rent generellt i både USA och Canada. Eftersom vi som har förstått att vi har denna problematik och att alternativa metoder och medicineringar finns men ej praktiseras inom sjukvården, så menar
Dana att på grund av detta måste vi som har kunskapen vara den högljudda fågeln: ”You have to be the loud bird”.

Enligt Dana är det 700 miljoner människor som har sköldkörtelbesvär i världen och ännu fler som inte vet om att de har denna sjukdom. Även barn kan ha sköldkörtelbesvär och blir ofta diagnostiserade med ADHD och ADD. Dessa diagnoser kan ha en direkt koppling till sköldkörtelbesvär.

Hon tar även upp den forskning som Broda Barnes gjorde 1944–1958 där man såg ett samband mellan bröstcancer och struma. Det debatteras och har gjorts under cirka 50 år om det finns något samband mellan hypotyreos och bröstcancer. Där går åsikterna isär men Dana menar ”ingen rök utan eld” och det går ej att avfärda detta samband.

Hon tar vidare upp en del symtom så som obeskrivlig trötthet, övervikt, myxödem, hjärndimma, minnesproblem, migrän, håravfall, låg libido, dåliga tänder bland flera symtom. Man behöver dock ej ha alla symtom och det kan variera stort från person till person.

Hashimotos är den vanligaste orsaken till hypotyreos, säger Dana. Immunsystemet löper amok och attackerar sköldkörteln och detta leder till hypotyreos. Det man måste kräva är att testa är sina antikroppar mot sköldkörteln. Detta test, även om det beställs av läkaren, diskuteras ej med patienten och man får inte svar på vad testresultaten visar. Det är något man kan kräva av sin läkare. Nivåerna på antikropparna kan också vara normala på grund av att immunsystemet är så påfrestat att det inte tillverkar tillräckligt med antikroppar för att labbtestet ska visa något. Man kan ha både hypo- och hypersymtom vid Hashimotos. Detta är förvirrande och gör det komplicerat. Av denna anledning ska man testa sig regelbundet, ett par gånger per år säger Dana.

Andra tester som behövs tas är ferritin, för att göra en bedömning av järndepåerna i kroppen. Det finns fyra tester för att kolla järnnivåerna och man behöver göra alla enligt Dana. Låga järnnivåer förutom trötthet kan leda till håravfall och värdet ska ligga på minst 80. Järnbrist är också en anledning till att man ej reagerar på T3 samt när binjurarna är trötta. Man bör därför också göra ett kortisoltest för att kolla sina binjurar. Vid stress fungerar ej T3, och det är binjurarna som tillverkar stresshormoner som motverkar upptaget av T3. Kroppen gör då att T4 blir konverterat till inaktivt T3 som en försvarsmekanism, och då är T3 verkningslöst. Detta är kroppens sätt att reagera på stress för att överleva. Cellen behöver aktivt T3 för att få energi.

Vidare trycker Dana på att vi alla är olika och att en individuell medicinering är av stor vikt. Vissa mår bra på Levaxin andra på en kombination av T4 och T3 och en del svarar på NDT eller andra olika kombinationsbehandlingar mm.

Hon tar också upp NDT och de olika fabrikaten som finns och menar att de innehåller lite olika ämnen och kroppen kan reagera på innehållet. Det kan vara en idé att byta märke för att få optimalt resultat och må bättre.

Dana kallar Hashimotos för ”a party animal” på grund av att det växlar och går upp och ner i kroppen, hyper/hypo. Immunsystemet går helt enkelt amok.

Hon liknar problematiken vid en trebent stol där benen utgör:

 • Sköldkörtelhormonerna
 • Binjurarna
 • Könshormoner

Samt att man måste lägga pussel och få in alla bitar så som kost, vitaminer, mineraler, livsstil mm.

Tester att ta:

 • Kortisoltest
 • TSH
 • Fritt T4
 • Fritt T3
 • TG-antikroppar
 • TPO-antikroppar
 • Reverse T3
 • Tester (4) för att kolla järnnivåerna i kroppen
 • Testa jod och selen

Jod och selen jobbar tillsammans och man måste ta selen vid låga nivåer. Vissa menar att jod ej ska intas vid Hashimotos men det kan enligt Dana också vara så att man har jodbrist, och det är ej bra för sköldkörteln.

Det är viktigt att tarmen mår bra för att vitaminer och mineraler ska hjälpa. Magnesium, vitamin D, B12, zink, selen är viktiga tillskott för att optimera sin hälsa och stödja sköldkörteln.

Man bör göra ett avföringstest för att kolla eventuell Candidasvamp. Har man Candida i magen produceras ej hormoner normalt och det är sex stycken olika hormoner som utvecklas i magen och som kroppen behöver för att må bra.

Hon avslutar med att betona att vi är alla olika och det som fungerar på vissa inte gör det på andra. En individuellt anpassad behandling är av största vikt och även regelbundna tester då behoven och behandlingarna kan behöva ändras över tid. Graviditet, puberteten och klimakteriet är några kritiska perioder då behoven kan skifta.

Dana avslutar också med att trycka på att detta är ett internationellt problem och vikten av att samarbeta då det är ett problem i många länder världen över och vi behöver sprida kunskapen. Vi behöver vara som Dana säger ”the loud bird” – den högljudda fågeln för att budskapet ska nå ut i världen.

På hennes webbsida finns mycket mer information om vilka tester man kan göra, forskning och olika behandlingar mm för sköldkörtelproblematik. Besök: Hypothyroidmom.com

Föreläsningen arrangerades av:
DDHL, Den Danske Hypothyreose Landsforening: www.facebook.com/lavtstofskifteforening
och
Foreningen Stofskiftesupport: www.facebook.com/stofskiftesupport

Efter föreläsningen hölls en mycket trevlig middag med Dana
och våra kollegor från Danmark och Norge.

//Vid pennan, Sköldkörtelförbundets Camilla Carlsson