Tarmens hälsa bestämmer näringsupptaget till sköldkörteln

Publicerad:

Det är i tarmen det bestäms hur mycket näring du tillgodogör dig av det du äter. Att bilda sköldkörtelhormoner kräver många olika näringsämnen och fungerar inte tarmen – fungerar inte heller hormonproduktionen. 

Näringsämnen är kroppens byggstenar och det gäller förstås även sköldkörtelhormonproduktion. Utan dem kan vi inte bilda de hormoner vi behöver.

Vanligt att ha nedsatt förmåga att ta upp näring

Många av oss har problem med tarmen. Här är några exempel på magbesvär som gör det svårare att ta upp näring:

  • Magkatarr (gastrit), innebär att magsäckens slemhinna är inflammerad. Kan kopplas till sämre upptag av vitamin B12 och järn.
  • IBS och SIBO. Båda dessa stör upptag av näring i tunntarmen. Zink, D-vitamin och B12 är ofta lägre hos den med dessa besvär.
  • Inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom och Ulcerös kolit) gör att du äter mindre och inflammationen stör förstås upptag av näring. Näringsbrister är vanligare än hos andra i befolkningen.
  • Glutenintolerans. En obehandlad glutenintolerans förstör tarmens förmåga att suga åt sig näring och järnbrist samt jodbrist är vanligt.
  • Läkemedel mot sura uppstötningar till exempel omeprazol. Magsyran är viktig för näringsupptaget och om den minskas med läkemede kan näringsbrist uppstå (2).

Öka näringsupptaget

Magbesvär kan gör det svårare att ta upp näring. Men det finns flera saker du kan göra själv för att öka näringsupptaget.

  • Få behandling för dina tarmproblem. En behandling kan minska inflammation och minska infektion. Därmed förbättras tarmens förmåga att ta upp näring.
  • Ät näringstät mat. Om din kost inte innehåller näring kan du heller inte ta upp den. Oavsett hur bra din tarm fungerar. Folkhälsomyndigheten skriver: “Mat som ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för ohälsa är till exempel grönsaker, baljväxter, frukt, nötter, fisk, vegetabiliska oljor och mat med fullkorn. Vi behöver äta mer av dessa livsmedel för att förbättra folkhälsan.” De livsmedel som innehåller mest näring per 100 gram är alla animaliska (som lever, fisk eller äggula) men en växtbaserad väl sammansatt kost med väl valda tillskott kan också möta ditt näringsbehov (4).
  • Ta tillskott av probiotika. En genomgång av studier med friska deltagare visade att probiotika kan öka nivåer av vitamin B12, kalcium, folat, järn och zink. Nu finns det väldigt många olika typer av probiotikatillskott så undersök att du får en som motsvarar dina behov.
  • Prova att ställa om din kost. Många kan vittna om att deras tarm fungerar bättre sedan de gjort ändringar i sin kost. Det kan vara att äta antiinflammatoriskt, enligt AIP, minska på FODMAPs eller andra förändringar. Tyvärr är det inte vetenskapligt bevisat att sådana förändringar är av nytta för dig med sköldkörtelsjukdom. Det bör inte hindra dig från att prova dig fram, efter en diskussion med din läkare.

Läs mer om 9 viktiga näringsämnen för sköldkörteln.

Text: Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos.

Kunskap och lika för alla

”Jag sökte runt innan jag blev medlem. Och att den var så seriös gjorde att jag ville bli medlem. För det kändes som ett seriöst förbund. Inte ett skitsnackarförbund, utan det här var kunskap och de ville verkligen att det ska vara lika för alla. Inte bara de som skriker högst. Och inte bara de som har mest pengar.”

/Susanne, 56, medlem sedan 2017

Gå med i Sköldkörtelförbundet du också! Se vad ett medlemskap kan ge dig och vad ditt stöd bidrar till »

Mer Egenvård